Читај ми!

Obeležava se Vidovdan u Kruševcu, otkriven spomenik Stanislavu Biničkom

U Kruševcu, koji danas slavi i dan Grada, održana je centralna komemorativna svečanost obeležavanja 633. godišnjice boja na Kosovu.

Obeležavanje praznika počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Lazarici, u kojoj su se prema predanju knez Lazar i srpska vojska pričestili pred boj na Kosovu, a nakon litije, služen je pomen palim ratnicima kraj Spomenika kosovskim junacima.

Poštu svim Srbima stradalim u otadžbinskim ratovima, polaganjem venaca i cveća, u okviru centralne komemorativne svečanosti odala je izaslanica predsednika Srbije, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici grada i brojnih udruženja.

"Svim građanima Republike Srbije čestitam Vidovdan, dan kada se sa pijetetom sećamo kosovskih junaka. Naši slavni i hrabri preci, od Gazimestana do Košara, izvojevali su slobodu u kojoj mi danas živimo, i upravo je očuvanje mira i stabilnosti osnovni prioritet, i danas, naše zemlje, jer samo u miru i slobodi naša Srbija može dalje da se razvija, da ekonomski i privredno jača, da imamo još bolje uslove za sve naše građane", rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

U čast 651. godine od osnivanja Lazarevog grada, na platou ispred Doma sindikata, otkriven je spomenik slavnom srpskom kompozitoru Stanislavu Biničkom, rođenom pre 150 godina u Jasici kod Kruševca.

U završnici proslave na svečanoj sednici Skupštine biće uručene, plakete i pohvale zaslužnim pojedincima i organizacijama, a najveće priznanje grada Kruševca, Vidovdanska nagrada, biće dodeljena Milošu Neneziću za izuzetne rezultate ostvarene u privredi i doprinos sportu i razvoju grada.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се