Читај ми!

Kada je fasada zgrade zrela za popravku – na čiju pomoć možete da računate

Prošle godine nadležni su najavili subvencije Grada Beograda za rekonstrukciju pojedinih fasada. Ko nije bio precizan, a ko nije dobro razumeo – tek nedostajalo je preciznije pojašnjenje. Da li možete i na čiju pomoć da se oslonite ako je fasada vaše stambene zgrade zrela za popravku?

Ko nema para, makar ima prava da se nada. Ali i u nadanju treba biti realan. Realnosti kod stanara u zgradama, naročito starijih, često nedostaje, tvrdi upravnik Dejan Vujičić.

Ističe da u šali nekad kaže kako sednicu sa stanarima počinje obaveštenjem da je Josip Broz Tito davno preminuo. Sanacija fasade na zgradi iz tridesetih godina prošlog veka je preko potrebna, ali para u fondu zgrade nema ni za skidanje grafita. Čak i da su prošli na konkursu opštine.

"Nemoguće je da se uradi, jer ima jako veliki broj zgrada i to bi faktički trebalo da rade stanari putem odgovarajućeg kredita. Moraju da se oslone na banke i to je jedino rešenje. Narod mora da se privikne na to da su oni vlasnici svog objekta, da oni moraju da ulože u objekat i da su troškovi veći ukoliko se živi u centru grada", kaže Dejan Vujičić, profesionalni upravnik.

Na subvencije grada za sanaciju fasada najpre mogu da računaju oni čije su zgrade pod zaštitom Zakona o kulturnim dobrima. Na Zgradi u Đure Daničića broj 6, iz 1906. godine, radovi su počeli pre mesec dana.

"Na ovo renoviranje fasade smo čekali godinama, dok je to bilo pod opštinom trebalo je da učestvuje opština sa 80 posto, a stanari sa 20. Međutim, kada je grad to preuzeo, s obzirom da je ovo kulturno zaštićena celina celu fasadu je finansirao grad", navodi Irina Kubik, upravnica.

A celu proceduru je davno započela majka sadašnje upravnice, Bisera Kubik, koja danas ima 92 godine. Bila je upravnica do pre šest meseci.

"Koliko mi ovde sad živimo 50 godina, sve smo ulagali, bilo je teško. Onog momenta kada je opština raspisala konkurs za te razne popravke po zgradama, to sam ja obavila dok sam bila aktivna", dodaje Bisera Kubik.

Kada opština pomaže u rekonstrukciji fasade stanari svakako moraju da učestvuju u plaćanju rekonstrukcije fasada u iznosu od 10 do 90 procenata što zavisi od opštinskih komisija koje nakon konkursa procenjuju koje zgrade su prioritet.

Prošlogodišnju najavu nadležnih da grad će učestvovati sa 20 odsto subvencija za fasade koje nisu pod zaštitom države proveravali smo sa gradskim opštinama koje navode da za sada nemaju zvaničnu informaciju o tom pitanju. Ako konkurs ne prođete kao stambena zajednica ili jednostavno nema dovoljno sredstava ne preostaje mnogo opcija. Proverena, u smislu kvaliteta je u JP "Gradsko stambeno". Ipak, zna se da kvalitet ima cenu, ali i tu postoje razlike.

"Ukoliko govorimo o sanaciji fasade sa termo izolacijom, to je nešto komplikovanije i skuplje, samim tim i bolje. Narodski rečeno, to je utopljavanje zgrade. Kada je tako sanirate odnosno energetski rekonstruišete na kraju i od 'Gradskog stambenog' dobijate energetski pasoš", objašnjava Igor Ćurčić, JP "Javno stambeno".

Uz potrebnu dokumentaciju, vrši se predmer. U ovom slučaju jedina pogodnost je otplata na 60 mesečnih rata.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво