Читај ми!

Pregovori, protesti, otvorena pitanja – i dalje nepoznata sudbina radnika "Fijata"

Očekivana ponuda otpremnine ili drugog zaposlenja nije stigla do radnika kragujevačkog "Fijata". Neki predstavnici sindikata tvrde da su se na proteste odlučili, jer su propali pregovori s Vladom. Premijerka kaže radnici "Fijata" izabrali su ulicu umesto pregovora.

Sudbina radnika kragujevačkog "Fijata", koji se nisu prijavili za rad u inostranstvu ili će biti proglašeni tehnološkim viškom, i dalje je nepoznata.

"Završeno je prijavljivanje radnika za Slovačku, niko nam se iz državnog vrha nije javio, ni premijerka, da kaže kolika je ta cifra niti da nam daju pisane garancije koje su obećali", kaže Zoran Miljković, potpredsednik Samostalnog sindikata "Fijat plastik" u Kragujevcu.

Miljković je najavio da će sutra grupa nezadovoljnih radnika kragujevačkog "Fijata" blokirati ulice u Beogradu

Iako u Samostalnom sindikatu Fijata podržavaju protest, računaju na podršku Vlade.

"Bez obzira na proteste koje smo imali svih ovih dana prethodno i na protest zakazan za Beograd, stavovi sindikata su ti da Vlada mora da bude i treba da bude posrednik između sindikata i kompanije 'Stelantis' za što brže iznalaženje svih problema koje danas imaju radnici i njihove porodice", navodi Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FAS-a u Kragujevcu.

Predsednica Vlade poziva radnike na nastavak dijaloga, ali ne preko medija.

"Obezbedićemo da radnici budu zadovoljni, dakle, da obezbedimo te porodice. Oni su pre nego je završen proces prijave izašli i rekli da su pregovori sa Vladom gotovi. Ja ne mogu da nikog nateram da razgovara ili pregovara. Ja sam tu, znaju gde sam. Tu sam dan, noć, vikend, kako god. Dakle, ne vidim šta traže na ulici umesto u Vladi Republike Srbije", naglašava Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Sporna pitanja i dalje su visina otpremine i konkretna rešenja za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla u "Fijatu".

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара