Читај ми!

Kad prinudni upravnik zgrade zaobilazi stanare, kome se obratiti za pomoć

Dogovor kuću gradi, a upravnik na zgradu pazi. U praksi je to, ipak, malo drugačije. Često u zgradama nema dogovora, pa na scenu stupa prinudni upravnik kojeg dodeljuje nadležna opština.

Jedna zgrada na Miljakovcu dva meseca ima prinudnog upravnika, a vlasnici stanova mnoštvo problema koji se ne rešavaju: od klizišta, propalih stepenica do prokišnjavanja i nedostupnog broja.

"Prvu sednicu sa njim imali smo u maju, gde smo se dogovorili oko pojedinih stvari. Čoveka, međutim, nema. Zvali smo ga 6. juna. Tek se danas javio sa drugog broja, objašnjavajući da taj prvi telefon nije u funkciji", kaže Aleksandar Jeftić, stanar.

Iz Udruženja profesionalnih upravnika kažu da su njihova zaduženja jasna.

"Profesionalni upravnik je dužan da bude dostupan 24 sata na telefon. Što se naše kompanije tiče, organizovani smo i uvek imamo dežurnog upravnika, koji je upućen u sistem svih zgrada koje vodimo", objašnjava Nenad Radić, profesionalni upravnik.

Gde potražiti pomoć

Ako ih praksa demantuje, od koga onda potražiti pomoć? 

"Svaki stanar, vlasnik stana u zgradi ima pravo da pozove profesionalnog upravnika i zahteva od njega sastanak. Ako taj upravnik ne zakaže sastanak u roku od 10 dana, sednicu zakazuje taj stanar i obaveštava sve stanare i upravnika o terminu", objašnjava Radić.

Ako profesionalni upravnik ne obavlja svoja zaduženja, vlasnici stanova mogu da se žale sudu časti u Privrednoj komori Srbije. Tada tužilac rešava problem.

Opština, ipak, ne može da zameni već dodeljenog prinudnog upravnika.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво