Читај ми!

"Sestre po haljinama", humanost i ekološka svest na istom Instagram profilu

Sezona matura je u jeku, a više desetina malih i velikih malturantkinja čiji roditelji nisu mogli da im priušte nove haljine otišle su srećne i doterane na matursko veče zahvaljujući humanoj inicijativi pod nazivom "Sestre po haljinama" koju je na Instagramu pokrenula Jelena Boljević.

Modna aktivistkinja Jelena Boljević rekla je za Magazin na Prvom "da ne želi da živi u svetu u kome se tekstilni otpad baca na deponije, dok u isto vreme mnogo devojčica ne može da priušti odlazak na maturu".

Kako je navela, za haljine su se najviše interesovali roditelji iz manjih sredina koji nisu mogli da izdrže finansijski udar na porodični budžet koji donosi opremanje pre svega maturantkinja.

"Haljine su nam donirane kako od devojaka koje su skoro maturirale tako i od žena koje su školovanje završile i pre više od deset godina a da matursku haljinu nikad više nisu obukle. Imali smo i veliku donaciju iz Dubaija od stilistkinje Jelene Dančetović koja je poklonila više od sto haljina", rekla je Jelena Boljević.

Osim što su dobijale besplatne haljine, maturantkinje nisu plaćale ni njihovu dostavu. "Šta više, poneke vlasnice haljina su u pakete stavljale čestitke, torbice ili neki komad nakita", naglasila je Boljevićeva.

Zadovoljna rezultatom darivanja maturskih haljina Jelena Boljević razmatra da akciju pretvori u stalnu ponudu za besplatno iznajmljivanje i razmenu garderobe za "specijalne prilike".

Osim humane ideje da pomogne devojkama da se spreme za matursko veče, Jelena Boljević je kao modna aktivustkinja vođena i željom da ličnim činom doprinese smanjenju zagađenja Zemlje.

"Modna industrija je drugi najveći zagađivač a ja se zalažem za to da uživamo u modi na način koji neće štetiti planeti. Akcija sa maturskim haljinama bila je prva prilika da u praksi vidim neki konkretan rezultat. Jer su brojne, samo jednom obučene haljine stigle do nekih devojaka. Njima su donele radost, a meni zadovoljstvo što nisu završile na deponijama  koje su rezultat  hiperprodukcije i hiperkonzumerizma", istakla je gošća Radio Beograda, modna aktivistkinja Jelena Boljević.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара