Čitaj mi!

Deo obilaznice oko Beograda pušten u saobraćaj

Sektor B-5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim tunelom Straževica, pušten je u saobraćaj nešto pre 18 sati.

Saobraćaj na ovoj deonci odvija se neometano, bez zadržavanja. Ta deonica je ranije tokom dana otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na ovoj deonici obilaznice, koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka auto-puta sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica, dužine 720 metara.

Kineska kompanija "Pauer Čajna", azerbejdžanski „Azvirt" i domaći proizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se spojiti sa auto-putem E-75 ka Nišu.

Dužina čitave obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj potoka je 20,4 kilometra i trebalo bi da bude potpuno završena u martu naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira iz kredita kineske Eksim banke.

Vučić je na otvaranju deonice najavio da će se graditi i nastavak beogradske obilaznice do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom na Dunavu.