Читај ми!

Šta je sve stradalo i kolika je šteta od poplava u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu

Sanira se šteta od nevremena i bujičnih poplava koje su za vikend pogodile Moravički i Zlatiborski okrug. Procenjena šteta na infrastrukturi u čačanskom kraju je oko 42 miliona dinara. U toku je prijavljivanje štete, a u Gornjem Milanovcu sutra počinje dezinfekcija poplavljenih objekata i okućnica.

Domaćinstvo Neđa Čolovića iz Bogdanice prvo je do mosta koje je u subotu posle ponoći probila nabujala Kamenica. Nestala je i struja, a Neđo je iz kuće uspeo da spase bolesnu suprugu.

Voda se brzo povukla, a za sobom ostavila pustoš, kaže Neđo. Stradali su i kuća i okućnica.

"Devedeset pet posto je sve stradalo. Ja nemam novca, na birou sam, čekam penziju, dolaze ljudi te pomažu. Skupio sam sada da radim ogradu, idemo redom jednu sobu ako mognem da doradim, da možemo da živimo. Supruga mi je u bolnici, i ako bude još desetak dana, taman da jednu sobu doradimo da bi mogla da se vrati, nemam ni ja gde da spavam, spavam u komšiluku", priča svoje muke Neđo Čolović.

Slično je i kod komšija preko reke. Stradali su pokućstvo, plastenici, vozila.

"Sve je, znači kompletno donji sprat, kuhinja, dnevni boravak, garaže, auto... sve... Tako da smo ostali bez ičega", jada se Zoran Čolović.

Od poplave su stradala tri mosta u Bogdanici i Družetićima. Onaj koji povezuje dalje put ka Divčibarama saniran je za pešake. Hitno se saniraju i ostali.

Nema raseljenih, sanirana infrastruktura

"Mi smo dosta radova obavili, sanirali smo infrastrukturu i nećemo povlačiti mehanizaciju sve dok poslednju pristupnicu u zaseocima ne uradimo", Božidar Vučetić, direktor JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac.

Prema podacima opštinske komisije za procenu šteta, u poplavi je stradalo deset stambenih i jedanaest pomoćnih objekata.

Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Gornji Milanovac, kaže da nema raseljenih iako neki objekti nisu za upotrebu.

"Objekti su za upotrebu s napomenom da je pokućstvo u dva-tri domaćinstva u znatnoj meri, a u jednom sto posto uništeno", naveo je Dimitrijević.

U čačanskom kraju je procenjena šteta na infrastrukturi oko 42 miliona dinara. Oštećeno je 12 nekategorisanih puteva i dva mosta. Prijavljeno je 20 šteta na poljoprivredi i osam na objektima.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво