Читај ми!

Ekipa Bugarske nacionalne televizije napadnuta u selu Karamanica kod Bosilegrada

Ekipa Bugarske nacionalne televizije fizički je napadnuta u selu Karamanica u opštini Bosilegrad, saopštila je ova televizija. Uz snimak napada televizija je saopštila da je ekipa imala dozvolu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za snimanje emisije o zagađenju životne sredine u pograničnom području.

Kamenicama su osim televizijske ekipe napadnuti i ekološki aktivisti, a kako navode u saopštenju podneta je prijava policiji u Bosilegradu.

Kako su RTS-u rekli u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu, koje je nadležno, oštećeni su podneli prijavu protiv N. N. lica, delo je prvobitno kvalifikovano kao ugrožavanje sigurnosti, sada se vodi kao nasilničko ponašanje i postupak je u toku.

"Ekipa je tražila da se vrati u Bugarsku i uspostavljen je kontakt, uzeti su podaci za komunikaciju i očekuje se da će iduće nedelje biti već pozvani da daju iskaze pred Tužilaštvom. To je sada do Tužilaštva na koji način će se to izvesti i gde, ali i ovaj slučaj je pokriven radom i ovim mehanizmom koji je uspostavljen sa Stalnom radnom grupom, urgentnim reagovanjem koje se dogodilo i juče i tokom noći, koliko sam informisan", kaže Veran Matić, Stalna radna grupa za bezbednost novinara.

Upravo o ugrožavanju bezbednosti novinara govorilo se danas u Vranju, gde su boravili članovi Stalne grupe za bezbednost novinara. Jedan od povoda su i pretnje upućene lokalnom OK radiju, ugrožavanje imovine i opšte bezbednosti svih zaposlenih.

"Ono što se događa OK radiju, to je jedno nasilničko ponašanje, pritisak i pretnje, ugrožavanje ovog objekta i ugrožavanje bezbednosti novinara jeste sramotno i apsolutno nedopustivo. Ova naša poseta je s jedne strane i reakcija na tako nešto, ali s druge strane i pokušaj da preveniramo da se desi nešto gore", poručio je Matić.

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić poziva novinare da budu solidarni i da na vreme prijavljuju sve pretnje i pritiske kako bi institucije mogle da reaguju.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара