Читај ми!

Prošla godina najuspešnija za filantrope – gde je upućena najveća novčana podrška

Ne računajući pandemijsku 2020. godinu, prethodna godina bila je najuspešnija za filantropsku zajednicu od kada beležimo podatke o dobročinstvu podaci su organizacije "Katalist Balkans". Ubedljivo najveća podrška pružena je zdravstvu. Najviše novca izdvojeno je preko neprofitnih organizacija, koje su u najvećem broju podržali građani, dok su korporativna davanja uglavnom bila usmerena ka državnim institucijama.

"Superheroj" u onlajn svetu Nurdoru je za vreme pandemije doneo četiri miliona dinara za prvih mesec i po dana prodaje odeće. Tako donacije za decu obolelu od raka, uz pomoć digitalne platforme, nisu zaustavljene ni tokom pandemije.

"Sada smo opet objavili prolećnu kolekciju tako da očekujem da ćemo u narednim danima imati presek i za nju biće negde sličan iznos sredstava tako da zaista pokazuje da je moguće i da nam je taj kanal donacija zaista jako važan i da je ljudima nekako sa dve godine epidemije postalo dosta dostupno jednostavno, lako da doniraju onlajn tako da zaista smo nekako našli pravi trenutak da se takva priča pokrene", rekla je Tamara Klarić iz Nurdora.

Prošle godine pokrenuli su se i građani, i kompanije, i neprofitne organizacije. Za razliku od 2020. godine, masovna davanja građana ponovo su postala dominantan izvor podrške. Najveći broj donacija bio je u Beogradu. Samo na Novom Beogradu – 4,7 dobrotvornih akcija na 1.000 stanovnika.

"Prošle godine je pre svega obeležila kampanja 'Spasimo hranu, spasimo humanost' koja je imala za cilj da podigne svest o značaju doniranja hrane i o situaciji u kojoj usled plaćanja PDV-a. Mi imamo manje donacija hrane nego što bismo imali kada PDV ne bismo naplaćivali donacijom hrane kojoj ističe rok, mada osim toga poslovni sektor je pružio pomoć u lečenju nekih retkih bolesti koje možda ranije nisu bile zastupljene kao i velika kampanja koja se odvijala vezana za mentalno zdravlje za psihološku pomoć građanima i šire", naveo je Vuk Vuković iz organizacije "Katalist Balkans".

"Preko fondacije 'Budi human' poklonjeno preko 24 miliona evra, kada govorimo o organizacijama koje prikupljaju humanitarnu pomoć. Naravno tu je i Nurdor koji je odradio fantastičan posao za svoj roditeljske kuće. Od kompanija bismo mogli da izdvojimo na prvom mestu 'Nordeus' koji prilikom akvizicije izdvojio tri miliona dolara za osnivanje svoje fondacije koja će se baviti obrazovanjem. Dakle, to je najveća donacija koju smo ikad registrovali u poslednjih devet godina", rekao je Miloš Janković iz organizacije "Katalist Balkans".

Iz ove organizacije kažu, građani imaju poverenja. Međutim, i upozoravaju – proverite kampanje kojima ćete se priključiti.

"Kako organizacije da očuvaju poverenje građana? Tako što će biti potpuno transparentne. Na neprofitne.rs možete pronaći kako oni troše te budžete, a na platformi donacije.rs možete za svaku akciju videti koliko je prikupila, ko su bili donatori i kako je taj novac potrošen do poslednjeg dinara", dodao je Janković.

Srbija je skočila sa 129. mesta na 48. mesto na Globalnoj filantropskoj listi. U regionu, Srbija je u proseku, sa oko 6,2 evra donacija po stanovniku.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво