Читај ми!

Vučić veteranima sa Košara: Sloboda Srbije ostaje najveća vrednost za koju se borimo

Sloboda Srbije je bila i ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a kada imamo takve junake nema zbog čega da se brinemo, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju veteranima sa Košara.

Vučić je istakao da se danas posle mnogo godina bar govori o bici na Košarama i seća dela stradalih.

"Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. I danas deca u Srbiji za razliku od nekog perioda ranije znaju za Košare, šta znači čuvati, braniti, štititi svoju zemlju. Čini se da bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala što ste zemlju voleli više od sebe. Srbija to ne može i neće da zaboravi", naglasio je presednik Srbije.

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da Vučić trenutno vodi težu borbu nego što su oni vodili.

"Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama. Tamo se glava gubila. Ovo danas je strateški, ne lako za nas, i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i teže. Proći će juni, juli, i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih. Trudim se da sa saradnicima sve analiziram", rekao je Vučić.

'Srbija je mnogima najlakša meta' 

On je kazao da ne postoji niko koga lično ne poznaje, a da je važan na globalnoj političkoj sceni, da nije veoma zabrinut zbog toga kako stvari mogu da se okončaju u Ukrajini, posebno kakve sve efekte može imati na nas i ceo svet.

"Naravno, videli ste da je najlakša meta Srbija, mnogima. Imamo drugačije viđenje koje nije dnevni ili moj hir, već tako misle građani Srbije", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da smatra da Srbija ima fer pristup prema svojim zapadnim i istočnom partnerima, da i jednima i drugima kažemo šta mislimo.

"Ponekad se nasmejem, kada svakog dana govore 'kraj je sedenja na dve stolice' i slično. Ti koji to kažu nisu razumeli kada sto puta kažete da imamo svoju politiku, da smo doneli odluku da to bude naša politika, i da to nije da jednog dana sedimo na jednoj stolici, sutra na drugoj. Hrabro govorimo sve u lice. Da li će biti lako izdržati, neće", dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao da Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31 pristipnih pregovora sa EU koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, jer su "neki" smatrali da smo nespremni za to, a danas od naše zemlje traže da ima 100 odsto usaglašenosti sa tom politikom.

"Nisu nam čak ni otvorili poglavlje, tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način", rekao je Vučić. 

'Naći ćemo načina da pomognemo'

Posle polaganja venca na Spomenik herojima s Košara, jedan od veterana te bitke Darko Anđelković iz Raške, rekao je Vučiću da je dobro što heroji nisu otišli u zaborav, na čemu su zahvalni, ali da bi, iako su svesni da su vremena teška, trebalo napraviti neki pomak u rešavanju njihovog statusa, jer je, kaže, mnogo boraca na ivici egzistencije.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da se do kraja sedmice sastane sa veteranima bitke sa Košara, kako bi kroz razgovor utvrdili da li i na koji način država može da pomogne herojima jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji, koji su 1999. godine branili državnu granicu od albanskih snaga.

Vučić je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i njihovim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво