Čitaj mi!

Leti se misli o grejanju za zimu – da li će svi radijatori u Srbiji biti topli

Jun je, leto možda nije počelo kalendarski, ali vruće je kao da jeste. I sitacija u svetu je takva da o grejanju ne misli samo onaj ko ne mora. Oko 650.000 kuća i stanova ili oko dva miliona ljudi u Srbiji greju toplane. Direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović kaže za RTS da se nada da će radijatori biti topli i da neće biti nikakvih problema sa grejanjem.

Dejan Stojanović podseća da su 2009. godine vežbali jednu situaciju prekida dotoka prirodnog gasa preko Ukrajine.

"Uspeli smo i tada da se snađemo, tako da mislim da ni sada nećemo imati neki veći problem", ističe Stojanović.

Kaže da se Ministarstvo rudarstva i energetike i Poslovno udruženje "Toplane Srbije" ozbiljno pripremaju.

"Popisani su svi pojedinačni rezervoari za skladištenje tečnog goriva koje je supstitucija za prirodni gas, tako da se već sada vrlo ozbiljno na svemu tome radi", kaže Stojanović.

Navodi da 16 toplana u Srbiji nema mogućnost supstitucije prirodnog gasa.

"Toplanama u ovom trenutku treba nekih 50.000 tona mazuta pod uslovom da je snabdevanje gasom stabilno. Razrađivani su scenariji za neadostatak 10, 20, 30, 40, pa do 50 odsto, i tu smo se zaustavili sa nekih oko 200.000 tona, a rezervoari koje sam pomenuo mogu da zaprime oko 120.000 tona", kaže Stojanović.

Ističe da to ukazuje da bi, uprkos svim problemima i situaciji koja nije naivna, snabdevanje energentima i toplotnom energijom trebalo da bude stabilno.

Kaže da su mazut i lož-ulje goriva za supstituciju i da se radi na tome da se neophodne količine nabave i obezbede.

"Može se očekivati poskupljenje od 10 do 15 odsto"

Što se tiče eventualnog poskupljenja grejanja, Stojanović ističe da je cena prirodnog gasa bolja nego što se očekivalo, ali da se može očekivati povećanje od oko 10 do 15 odsto.

"Sve zavisi od jedinica lokalnih samouprava koje odobravaju cene. Toplane su u obavezi da do 1. septembra predaju zahtev svom osnivaču za svoje cene za nastupajući grejni period", ističe Stojanović.

Državni revizor je utvrdio da su Beogradske elektrane od 2018. do 2020. godine naplaćivale grejanje prema površini, umesto prema potrošnji.

Stojanović kaže da je Uredba Vlade Srbije doneta 2015. godine i da su od tada svi bili u obavezi da svoje troškove izračunaju i u odnosu na varijabilni deo i u odnosu na fiksni deo.

"Dvodelna je tarifa. Može se naplaćivati angažovana snaga po kilovat-satu ili da se sa tim ponovo vratite na kvadrat, pa su oni zadržali taj model naplate po kvadratu. I jedno i drugo je u ovom trenutku prema propisu dozvoljeno, ali uvek je naravno bolje kada se naplata vrši po potrošnji", ističe Stojanović.