Читај ми!

Na svako posečeno stablo plaća se taksa, koliko se tog novca vraća u šume

Iz Budžetskog fonda za šume, lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga godišnje se vrati oko 13 miliona dinara, što je dovoljno za kupovinu 160.000 sadnica i pošumljavanje 65 hektara. Međutim, u Udruženju vlasnika privatnih šuma "Bor" kažu da se novac uglavnom troši na druge stvari.

Nije nepoznanica da se za svako posečeno stablo plaća taksa, ali većina vlasnika šuma ne zna gde odlazi taj novac i kako se koristi, a kamoli da je još 2010. godine formiran Budžetski fond za šume, iz koga se deo prikupljenih sredstava vraća lokalnim samoupravama s ciljem da budu uložena upravo u šume.

"Pa ne znam, svako traži svoje", smatra Dragan Dučić iz Vodica. 

Vlade Tančević iz Tornika na Zlatiboru ističe da bi trebalo znati za šta se raspoređuju te pare, da dobiju bolji put do šume.

Udruženje vlasnika privatnih šuma, lokalnim samoupravama će ponuditi program za jasno, namensko korišćenje ovih sredstava: pošumljavanje, šumske puteve, proredu i negu šuma.

"Opštinama treba pripomoći, ja bih to tako rekla, da se napravi jedan program. Mi upravo kroz ovaj program pokušavamo da dođemo do takvog jednog dokumenta, koji će biti prezentovan i koji treba onda sve opštine da koriste, da bi ta sredstva na pravilan način bila iskorišćena", ocenjuje Jasminka Dizdarević, menadžerka projekta UVPŠ "Bor".

"Neophodan poseban program za korišćenje sredstava" 

Namenski se troši 70 odsto budžetskih sredstava i vraća u šume. Preostalih 30 procenata, koje Republika prosledi lokalnim samoupravama, stiže u masi drugih budžetskih povrata i za njihovo korišćenje uglavnom ne postoji precizan program.

U Užicu je nakon apela udruženja vlasnika šuma, ta pozicija planirana u budžetu grada.

"Ono što je ideja u narednom periodu, je da pored namenskog korišćenja sredstava u proteklom periodu, donesemo i poseban program, s tim što ćemo i pri izradi ovog programa konsultovati i mesne zajednice i građane i civilni sektor", navodi Miodrag Petković, član Gradskog veća Užice.

Opština Priboj realizuje ta sredstva uglavnom za dve namene. Jedna je, ističe Dragan Ljeljen iz te opštine, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje seoskih, šumskih, kamionskih puteva, a druga, sanacija površina oštećenih dejstvom prirodnih nepogoda.

Cilj Udruženja i jeste aktivno učešće u donošenju takvih odluka, a zajednički interes su zdrave i bogate šume.

Zlatiborski okrug, jedan od najšumovitijih regiona Srbije, u strukturi ima gotovo identične površine državnih i privatnih šuma, a i jednima i drugima je potrebna podjednaka nega i zaštita.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво