Читај ми!

U Centru za azil u Vranju 76 Ukrajinaca – lekarsku pomoć im pruža Julija iz Harkova

U Centru za azil u Vranju, gde su smeštene izbeglice iz Ukrajine, počela je da radi doktorka Julija Stepnova, pedijatar, iz Harkova. U Centru je trenutno sedamdeset šestoro Ukrajinaca, uglavnom žena sa decom.

Priliku da nastavi lekarsku praksu, tridesetogodišnja Julija Stepnova, dobila je u Centru za azil u Vranju, u kome živi od 21. aprila. Došla je iz Ukrajine sa sinom i majkom, u Harkovu je radila kao pedijatar-imunolog pet godina.

"Odlični su uslovi, svi nam pomažu, iz Komesarijata su veoma ljubazni, dobro su nas prihvatili. Htela bih da ostanem ovde, u ovoj zemlji, da naučim jezik, da nostrifikujem diplomu i pomažem ljudima", navodi dr Julija Stepnova.

Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije navodi da je Julija počela da radi u centru jer je deci koja su smeštena u njemu potreban pedijatar.

"Raspitivala se kako može doći do posla, lokalna samouprava je dobila tu informaciju od nas. Potrudili su se u saradnji sa Domom zdravlja, tako da je ona pre dva dana počela da radi u ovom Centru kao pedijatar, a nama treba pedijatar pošto imamo devetnaestoro dece, tako da smo spojili lepo i korisno. To je jedan lep primer kako Srbija radi sa izbeglicama", navodi Savović.

Centar za azil u Vranju prve izbeglice primio je sredinom marta, većina ih ostaje duže.

"Situacija je loša, stan u kom su živeli moji roditelji je razrušen. Otac koji je ostao u Ukrajini, sada živi u mom stanu. Vrlo je teško, bombardovanje je svakog dana", navodi Julija Stepnova.

Od početka krize, kroz našu zemlju prošlo je više od 40.000 Ukrajinaca. U Centru za azil u Vranju trenutno je 76 izbeglica.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво