Čitaj mi!

Prvi sastanak radne grupe za pregovore sa Stelantisom o radnicima “Fijata“ u Vladi Srbije

Prvi sastanak radne grupe koja traži rešenje za radnike koji će ostati bez posla u "Fijatovoj" fabrici u Kragujevcu, biće održan u 13 sati u Vladi Srbije, potvrdio je za RTS Zoran Miljković, član pregovaračkog tima.

Formiranje radne grupe, dogovorena je na sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima sindikata i radnika, koji je u utorak održan u Kragujevcu.

Nju će činiti, pregovarački tim iz fabrike, kao i predstavnici ministarstava privrede, rada, Razvojne agencije Srbije i kabineta predsednice Vlade.

U narednih 10 dana, do 18. juna, kako je rečeno u Kragujevcu, trebalo bi da bude poznat socijalni program, odnosno visina otpremnina koja će biti ponuđena radnicima koji će napustiti "Fijatovu" fabriku.

Kako je najavila premijerka, radna grupa u pregovorima sa Stelantisom, boriće se, da otpremnine budu više od zakonskom minimuma, ali i da postoji drugi model - da se pomogne ljudima da nađu novi posao.

Nastavljano je izjašnjavanje zaposlenih o odlasku u inostranstvu koje će trajati do 15. juna. Za sada nema podataka, koliko se radnika prijavilo za tu opciju.