Читај ми!

Od dojava o bombi ne treba praviti šalu, kako razgovarati o tome sa najmlađima

Postoje protokoli koji se poštuju kada u neku školu stigne dojava o bombi, ali osmogodišnjaku i adolescentu ne možete na isti način objasniti o čemu je reč. Dobro je hrabriti decu, ali ne praviti šalu, trebalo bi da shvataju eventualnu ozbiljnost cele situacije, ističe psiholog Jelena Đorđević.

I ovog jutra dojave o bombama su stigle na adrese osnovnih i srednjih škola u Beogradu, ali i najmanje jednog vrtića.

Psiholog u Domu zdravlja u Nišu Jelena Đorđević rekla je da dojave jesu zasad bile lažne, ali da su pretnje realne.

"Svaka anticipacija krizne situacije različito utiče na ljude, ima pojedinaca na koje utiče više, a na neke manje. Ako govorimo o građanstvu generalno, ta pretnja zasad nema većih posledica, možda zato što imamo i neke veće pretnje", navela je Đorđevićeva.

Manja posledica je prolazni strah, koji je normalna reakcija, dok su dugotrajnije trajnija napetost, anksioznost, možda čak i panični napadi koji su u sklopu sa konkretnom situacijom.

Na pitanje kako nastavnici da razgovaraju sa decom, Jelena Đorđević kaže da postoje protokoli koji se prate.

"Svaki službenik zna šta treba da radi. Dobro je hrabriti decu, ali ne praviti šalu, trebalo bi da shvataju eventualnu ozbiljnost cele situacije", istakla je psiholog.

Kaže da je lakše razgovarati sa mlađom decom i objasniti im da poštuju ono što im se kaže, dok adolescenti imaju potrebu da budu buntovniji i da od svega prave neku vrstu zabave i šale.

"Kod mlađe dece može se predstaviti i kao deo u sklopu školskog programa. Danas izlazimo i klanjamo se od školske sredine. Sa mlađom decom ne treba praviti veće tenzije, oni ne razumeju celu situaciju", napominje Jelena Đorđević.

Ponavlja da lažne dojave ne ostavljaju veće posledice jer imamo potencijalno veće pretnje.

"Prošli smo pandemijsku situaciju koja nije u potpunosti gotova, i globalna društveno-politička situacija može ostaviti puno posledica na svakoga od nas", rekla je psiholog Jelena Đorđević.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво