Читај ми!

Vujović: Zelena agenda za Zapadni Balkan prioritet

Vlada Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine jasno su odredili prioritete, a to podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan čime će se značajno unaprediti stanje u toj oblasti, izjavila je resorna ministarka Irena Vujović koja je na Kalemegdanu otvorila manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Irena Vujović je istakla da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a da je strateški put Srbije pridruživanje EU.

"Vlada Srbije i Ministarstvo na čijem sam čelu jasno su odredili prioritete u zaštiti životne sredine, a to podrazumeva posvećenost svim aktivnostima iz Zelene agende za Zapadni Balkan čime ćemo značajno unaprediti stanje u ovoj oblasti", naglasila je ministarka otvarajući manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Ukazala je da je otvaranjem Klastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrđena rešenost Srbije za usklađivanjem sa svim standardima EU.

Prioriteti se odnose na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena.

"Samo povećanje budžeta našeg Ministarstva za blizu 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku naše zemlje", rekla je Vujovićeva.

 

Ministarka je istakla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To će se, dodala je, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

Ocenila je da veliki odziv lokalnih samouprava na javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori da svest o zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste.

Navela je da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700 deponija, kao i da se sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima.

Vujovićeva je čestitala Dan zaštite životne sredine i zahvalila EU partnerima na finansijskoj, stručnoj i operativnoj podršci koju pružaju Srbiji, uz poziv građanima da čuvaju životnu sredinu.

Na manifestaciji su se obratili i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, v.d. stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Anas Karman, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministarka Jadranka Joksimović, kao i savetnik za cirkularnu ekonomiju PKS Radman Šelić 

Obeležavanje Evropske zelene nedelje u Srbiji otpočelo je implementacijom Projekta odvajanja otpada u domaćinstvima u četiri regiona, odnosno 17 gradova i opština, s ciljem povećanja stope reciklaže.

Današnja mnifestacija u Beogradu, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ujedno je i završni događaj u okviru ovogodišnje Evropske zelene nedelje.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара