Читај ми!

Zabranjeno služenje liturgije u centru Prištine

Policija u Prištini sprečila je dvojicu srpskih sveštenika da služe liturgiju u Hramu Hrista Spasa u tom gradu povodom praznika Spasovdana.

Pravoslavni sveštenici Staniša Arsić i Zoran Gođevac su jutros oko 4.30 krenuli da služe svetu liturgiju povodom Spasovdana u Hramu Hrista Spasa u Prištini, ali ih je policajac prvo legitimisao a onda im i zabranio da otključaju crkvu.

"Brzo se potom pojavio veći broj policajaca, kordon od osmoro njih bio je kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju", preneo je RTS-u prištinski paroh Staniša Arsić.

Naveo je da policajci nisu hteli da komuniciraju na srpskom jeziku, da su im nakratko zadržali dokumenta, posle čega su sveštenici odlučili da se vrate u Crkvu Svetog Nikole i u njoj služe liturgiju.

Hram Hrista Spasa u Prištini je nezavršen, ali povremeno sveštenici sa vladikom Teodosijem u njemu služe liturgije.

Podignuti pravoslavni hram i njegov završetak osporavaju posleratne vlasti u Prištini, tvrdeći da je podignut nelegalno, na zemljištu Univerziteta.

Otac Staniša dodaje da Eparhija ima odluku suda da je hram pod patronatom crkve i da nema nikakve smetnje da se u njemu služi liturgija.

Eparhija: Srbi na KiM bez osnovnih ljudskih i verskih prava

Zbog ovakvog postupanja prištinske policije, Eparhija raško-prizrenska je izrazila najdublju zabrinutost i razočaranje.

"Tim aktom se krše osnovne verske slobode i pravo pristupa imovini naše Crkve, pošto je Hram Hrista Spasa u katastru registrovan kao imovina Srpske pravoslavne crkve i niko nema pravo da nam sprečava pristup našoj imovini. Nažalost, otvorenim diskriminatornim odnosom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji kosovske institucije neprestano šalju poruku da naš narod ne može da živi slobodno i da osnovna verska i ljudska prava ne vrede za pravoslavne Srbe", stoji u saopštenju koje prenosi.

Ističe se da eparhija očekuje od međunarodnih predstavnika reakciju povodom ovog incidenta i da će SPC o njemu obavestiti sve relevantne međunarodne organizacije koje nadgledaju verska prava i slobode. 

Petković: Ne žmurite na religijsko nasilje Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zapitao je da li su vrednosti za prijem u Savet Evrope to što je Priština zabranila liturgiju u Crkvi Hrista Spasa u Prištini, dok istovremeno dozvoljava rekonstrukciju kuće saradnika nacista Džafera Deve.

"Priština je zabranila Srbima da prisustvuju liturgiji u Crkvi Hrista Spasa, ali dozvoljava rekonstukciju kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve. Niko ne bi trebalo da se pravi da ne vidi religijska nasilje Aljbina Kurtija", napisao je Petković na Tviteru, obraćajući se misijama EU i OEBS-a u Prištini.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво