Читај ми!

Sindikalci "Fijata" posle sastanka sa premijerkom: Razgovori do 10. juna, sutra neće biti protesta

Predstavnici sindikata i radnika kragujevačkog "Fijata" rekli su posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da je danas dogovoreno da razgovori sa predstavnicima Vlade o sudbini radnika traju do 10. juna.

Predstavnici sindikata i radnika su, posle sastanka koji je trajao dva sata, rekli novinarima da sutra neće biti ranije najavljenih protesta u Kragujevcu i da su preuzeli obavezu da u roku od 48 sati pošalju jedinstveni predlog Vladi Srbije.

Predsednik Samostalnog sindikata "Fijata" Saša Đorđević u izjavi posle sastanka ocenio je razgovor sa premijerkom i ministarkama kao konstruktivan.

"U ovom momentu dogovoreno je da se pronađe što pre rešenje za zaposlene u 'Stelantisu' i kooperantskim firmama koji su na spiskovima", rekao je on.

Dodao je da će se u narednih nekoliko dana Vlada Srbije uključiti sa svoje strane u rešavanja problema.

"U narednih nekoliko dana imaćemo ponovne susrete i nove predloge u okviru rešavanja ovog problema", rekao je on.

Predsednik sindikata "Fijat plastike" Zoran Miljković tvrdi da je u jednom trenutku sve moglo da se otrgne kontroli tokom sastanka, ali nije.

"Direktno smo se dogovorili sa premijerkom i sa ministarkama da se zamrzava do 10. juna ucenjivački socijalni program koji je 'Stelantis' ponudio radnicima. Mi ćemo u 48 sati kao sindikati i predstavnici radnika predati naš predlog rešenje Vladi Srbije", rekao je on.

Dodao je da zatim u narednih nekoliko dana treba očekivati nove razgovore i dogovor.

"Jedinstven stav sindikata i radnika je da nijedan radnik ne može da dobije otkaz bez svoje dobre volje, odnosno socijalni program može samo da bude na dobrovoljnoj bazi. Sve mimo toga, vodi nas u proteste i na ulicu", rekao je on.

Kako je naveo, sindikalno-radnička delegacije je dala reč premijerki da neće u proteste do konačnog rešenja u narednih 10 dana sa Vladom Srbije.

"Čekamo za desetak dana konačno rešenje sa državom, ali ne smeju biti otkazi", rekao je on.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević istakao je da treba da se sindikati i radnici, rukovodstvo i država dogovore oko visine otpremnine.

"Ne slažemo se sa ovom ponudom rukovodstva od 4.000 evra po radniku za 10 godina rada u 'Fijatu'. Tražimo veće otpremnine, i da mi koji hoćemo možemo da ostanemo da radimo", rekao je Milojević.

Dodao je da to mora biti predmet dogovora s rukovodstvom fabrike i državom.

"Idemo u pregovore, nadamo se najboljem, naredni sastanak je u Kragujevcu", rekao je on.

Članovi radničko-sindikalne delegacije istakli su da su i dalje jedinstveni u zahtevu da primaju 65 posto plate, te da tako ostane do obuke za novi model i početka njegove proizvodnje, koji je najavljen za sredinu 2024. godine.

Dodali su da ne žele da idu u međuvremenu u druge fabrike u kojima nema elektroturbina.

Sindikati i radnici su najavili da će u roku od 48 sati jedinstven zajednički stav sa rešenjima zvanično proslediti predsednici Vlade Srbije, te onda očekuje i konačne pregovore.

Đorđević je rekao i da je na sastanku spominjana opcija da u Kragujevac bude doveden novi proizvođač automobila, ali detalje nije izneo.

Vlada: Dogovoreno je da se usaglašeni predlog sindikata i radnika dostavi Vladi

Iz Vlade je saopšteno da je u otvorenom razgovoru dogovoreno da predstavnici sindikata i radnika usaglase između sebe zahteve i predloge koji se odnose na rešavanje statusa zaposlenih, i da taj usaglašeni predlog svih organizacija dostave Vladi Srbije u što kraćem roku.

"Rok u kojem radnici treba da se opredele za do sada ponuđene opcije o statusu zaposlenih biće produžen za dodatnih 10 dana", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je dogovoreno da se u narednim danima održi novi sastanak na kojem će se razmatrati ti predlozi, te da u budućim razgovorima sindikata i radnika sa kompanijom obavezno učestvuju i predstavnici Vlade.

Sastanku u zgradi Vlade koji je održan posle 13 časova, osim premijerke, prisustvovali su i ministarka za rad Darija Kisić, ministarka privrede Anđelka Atansković, predstavnici Ministarstva finansija i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će država za deo radnika "Fijata" u Kragujevcu koje bude otpustio "Stelantis" ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima, obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије