Читај ми!

Kako i zašto postati mladi evropski ambasador – prijave do kraja juna

Mreža Mladih evropskih ambasadora ima za cilj širenje vrednosti na kojima počiva Evropska unija i podizanje svesti o saradnji Evropske unije sa svojim partnerima sa Zapadnog Balkana. U toku je konkurs za nove ambasadore na koji mladi mogu da se prijave do 30. juna.

Platforma Mladi evropski ambasadori (YEA) je kreativna mreža mladih aktivista celog Zapadnog Balkana, jer mladi ambasador ima između 18 i 29 godina.

"Kako ja volim da kažem, ja smatram da smo mi glas mladih ljudi u Srbiji i zalažemo se za različite teme kao što su ekologija, rodna ravnopravnost, ljudska prava, i sve ono što smatramo da je nama važno i isto tako da je važno i drugim mladim ljudima", ističe Adrijana Nikitović, mlada evropska ambasadorka u Srbiji.

Dodaje, da s jedne strane rade na unapređenju svojih veština, znanja, ali ono što je još značajnije je to što oni rade za druge mlade ljude, kao i da organizuju različite događaje. 

Jedan program je upravo završen. 

"U prethodna četiri dana ja sam bila deo karavana koji organizuje delegacija EU u okviru evropske škole debate gde smo upravo imali priliku da vidimo brojne mlade koju su, nakon što su prošli debate bili spremni, prvo, naučili su kako da izgrade svoje argumente, a onda da ih uspešno brane", istakla je Nikitovićeva.

Izbor ambasadora je veoma strog. Čine ga tri kruga, a onda objašnjava Nikitovićeva, u trećem krugu prolazi 30 onih koji imaju najveći broj glasova, nakon čega stručni žiri bira desetoro najboljih koji postaju nova generacija Mladih evropskih ambasadora.

"Nas za sada ima 120 u mreži. Iz svakog od partnera Zapadnog Balkana po 20 ljudi, ali evo radujemo se da ćemo od, recimo kraja ove godine, imati i šezdesetoro novih", navela je ona. 

Mladi evropski ambasadori smatraju da je ovaj projekat od velikog značaja i za Evropsku komisiju i za mlade koji žive na Zapadnom Balkanu. Zato veruju da ima budućnost.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво