Читај ми!

Svesrpski dečji sabor – deca iz dijaspore i vršnjaci iz Beograda ponovo su zajedno

Posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, srpska deca iz dijaspore i njihovi vršnjaci iz Beograda ponovo su zajedno. Cilj Svesrpskog dečjeg sabora je negovanje osećanja pripadnosti, nacionalnog identiteta i srpskog jezika. Pokrovitelj Festivala je predsednik Srbije.

Srpsku decu koja žive u Nemačkoj, Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj dočekali su vršnjaci i domaćini - đaci OŠ "Starina Novak". Za mnoge je dolazak na Sabor novo iskustvo. Žele da bolje upoznaju srpsku prestonicu, a najviše se raduju druženju i novim prijateljstvima.

"Ja sam srpski jezik učila kod kuće i u Kopru imamo mogućnost da učimo srpski jezik, i u školama po celoj Sloveniji", kaže Andrea Beti iz Kopra.

"Pričam sa mojim roditeljima, sa mojom porodicom, u školi sa profesorima, drugarima. Volim srpske običaje, volim srpsku muziku i sviram tambure", kaže Sofija Stojkov iz Temišvara.

"Ovo mi je drugi put da primam dete iz Frankfurta. Nije ista devojčica, ali negujem prijateljstvo sa starom gošćom", ističe Anđela Mulović iz OŠ "Starina Novak" iz Beograda.

Učesnici Svesrpskog dečjeg sabora posetili su Palatu "Srbija".

"Vi ste mali veliki ambasadori naše zemlje u zemljama u kojima trenutno boravite i vi ste ti koji treba da prenose našu kulturu, običaje, naš jezik", rekla je Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

A kako neguju maternji jezik, pismo, tradiciju i ljubav prema zemlji, igrom i pesmom pokazali su gosti i domaćini u Dečjem kulturnom centru na koncertu "Misli su nam uvek blizu".

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво