Читај ми!

Uspešna poslovna žena u Srbiji više nije san, dodeljena priznanja preduzetnicama

Uspešna poslovna žena u Srbiji više nije san, rečeno je na svečanosti povodom dodele priznanja nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena" u Palati "Srbija" u Beogradu.

Žene čine većinu u Srbiji i među visokoobrazovanima, ali ne i na rukovodećim mestima i među zaposlenima. Među zaposlenima ih je 14,7 odsto manje nego muškarca. Manje ih je i u privatnom preduzetništvu tek trećina.

Preduzetnica iz Šapca Marija Ignjatović rekla je da se mora posedovati empatija, energija, fleksibilnost i dobar tim.

"Mi imamo različite delatnosti u okviru naše, kako bi mogli našim partnerima da ponudimo širok spektar proizvoda", poručila je Ignjatovićeva.

Marina Ocokoljić, preduzetnica iz Užica istakla je da su malim proizvođačima potrebna ulaganja u svakom smislu, i u smislu opreme i marketinga, tako da svaka sredstva i pomoć uvek dobro dođu.

"Ja oduvek govorim da je poenta zaista pomoći malim biznisima, preduzetnicima da porastu pa onda ćemo više doprinositi", naglašava preduzetnica iz Beograda Katarina Vuković.

U nameri da im olakša poslovanje, "Pošta Srbije", za sto najuspešnijih preduzetnica, pripremila je olakšice.

"Sve one upućene su da koriste tu uslugu post-ekspresa ili eksporta, odnosno izvoza svojih proizvoda i Pošta Srbije upravo želi njima da pruži tu mogućnost da uštede na taj način. Nećemo moći da izađemo stoprocentno da bude besplatno, ali svakako će biti dosta povoljnije", ističe direktor "Pošte Srbije" Zoran Đorđević.

Žene su shvatile i da u poslovnom svetu teško opstaju digitalno nepismeni, pa ih je sve više i u tom sektoru. U Srbiji čine trećinu zaposlenih u IT sektoru, više od proseka u evropskim zemljama.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić smatra da su to poslovi budućnosti koji su izuzetno plaćeni, izuzetno isplativi i na neki način razbijena je predrasuda o tome da to nije zanimanje za njih.

Ove žene ruše takve predrasude, ali očekuju veću podršku države. U vreme globalne ekonomske krize, pomoć im je još potrebnija. 

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи