Čitaj mi!

Samostalni sindikat "Fijata": Kompanija smatra da je višak 1.541 radnik

Nakon hitno sazvanog sastanka vrha menadžmenta kompanije Fijat u Kragujevcu i reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata, taj sindikat je saopštio da im je predočeno da kompanija smatra da je višak 1.541 radnik, od 2.016 zaposlenih.

U saopštenju sindikata se navodi da će zaposlenima biti predložen program sa samo dve mogućnosti - odlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, što je minimalna zakonska obaveza poslodavca.

Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata i dat im je socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak, kaže se u saoptštenju.

"Program je dostavljeni i Nacionalnpoj službi za zapopšljavanje. Ističemo da se među 1.541 radnika koji su višak, nalazi predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata", navodi se u saopštenju sindikata.

Iz tog sindikata pozivaju predsednicu Vlade da upozori Fijat, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30. maja kako bi ih upoznali sa ponudom.

"Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera komapanije Fijat. Pozivamo radnike da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka 30. maja, kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade", navodi se u saopštenju.