Читај ми!

General NATO-a: U potpunosti poštujemo vojnu neutralnost Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa generalnim direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO-a general-potpukovnikom Hansom-Vernerom Virmanom, koji boravi u poseti Srbiji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ministar Nebojša Stefanović ocenio dosadašnju saradnju, u kojoj Međunarodni vojni štab ima značajnu ulogu, kao dobru.

"Srbija je zadovoljna rezultatima učešća u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir. Shodno našoj vojnoj neutralnosti, on za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju ostvarenja naših bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta našoj vojnoj neutralnosti", rekao je ministar Stefanović i dodao da se naša saradnja sa svim partnerima odvija na krajnje transparentan način.

Stefanović je rekao i da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao osnovne preduslove za prosperitet, kako u našem regionu, tako i u svetu i da daje veoma konkretne i vidljive doprinose njihovom očuvanju.

On je ocenio kao veoma značajnu i dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, podsećajući da KFOR prema Rezoluciji SB 1244 i Vojnotehničkom sporazumu predstavlja jedinog nosioca bezbednosti na Kosovu i Metohiji čije se nadležnosti ne mogu prenositi.

General-potpukovnik Virman je istakao da NATO veoma poštuje partnerstvo sa Srbijom i naglasio značaj saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.

"Visoko cenimo našeg bliskog partnera Srbiju. Drago mi je što smo razmenili stavove po pitanju perspektive unapređenja naše dugotrajne i obostrano korisne saradnje uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije", rekao je general-potpukovnik Virman.

General Virman je posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, dosadašnjoj saradnji i modalitetima za njeno unapređenje.

General Virman je zahvalio generalu Mojsiloviću na gostoprimstvu i pozivu da poseti Srbiju i istakao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije i da visoko ceni Vojsku Srbije, njene pripadnike i profesionalnost, posebno naglasivši dugotrajnu saradnju generala Mojsilovića sa komandantima Kfora.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво