Читај ми!

Šekler: Nema razloga za paniku, majmunske boginje se ne prenose lako

Majmunske boginje se ne prenose lako, pa nema razloga za brigu i strah ukoliko virus dođe u Srbiju, kaže virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

Milanko Šekler dodaje da u Evropi nema smrtnih slučajeva od te bolesti, i da potporna terapija i antivirusni lekovi deluju na adekvatan i efikasan način.

"Svi oboleli koliko znam su muškarci, i to od 20 do 40 godina starosti, a za određeni broj tih muškaraca ustanovljeno je da su bili u bliskom kontaktu sa drugim obolelim muškarcem. Kada kažem bliskom kontaktu mislim na homoseksualnost", kaže Šekler.

Kada se ta činjenica uzme u obzir, kaže, onda tek ima manje razloga za paniku i strah.

"Potvrđuje se ono što sam rekao, ostaću dosledan i ponoviću teško se prenosi, teško se ljudi zaražavaju, što je dobra stvar", rekao je Šekler.

Do sada su potvrđena ukupno 92 slučaja majmunskih boginja u više od 12 država, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj povezan sa tom bolešću. 

Danas je i Izrael prijavio prvi potvrđeni slučaj majmunskih boginja. Reč je o muškarcu u tridesetim godinama koji se vratio sa putovanja po Zapadnoj Evropi. Oboleli ima blage simptome bolesti i nalazi se u karantinu.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva. Za njih ne postoji vakcina, ali one koje su korišćene za iskorenjivanje malih boginja su do 85 odsto efikasne, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Radna teorija polazi od navoda da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво