Читај ми!

Dvanaest novih akademika pristupilo Srpskoj akademiji nauka i umetnosti

Srpska akademija nauka i umetnosti i zvanično je bogatija za 12 akademika. Protekla tri dana predstavili su se kroz pristupne besede iz istorije i umetnosti, medicine, hemije i biologije, matematike, fizike i geo-nauke.

Osim kvaliteta, novoizabrani akademici popravljaju i brojnost srpske akademije koja ima najmanje članova u regionu. Kažu, proteklih decenija prijem novih članova bio slab u odnosu na prirodni odliv.

"To je najviši i najradosniji trenutak u našem profesionalnom životu i kada se do njega domognemo vrlo često nismo ni svesni punoće njegovog značenja. Iz daleka, iz prikrajka slutim sav taj eho, kolosalni eho gde se slivaju preko vek ipo ove institucije najumniji ljudi", rekao je akademik Svetislav Božić.

Slavenko Terzić govorio je o tome zašto nije došlo do seobe Srba u Rusiju početkom 20. veka. Koliko istorija može da bude zanimljiva dočarao je Miodrag Marković i otkrio da nakit koji je danas kod engleske kraljice slikao još u 19. veku Pavel Petrović.

Neki portreti su prikazani prvi put. Posebno je zanimljiva činjenica da je u to vreme neko proputovao čitav svet. Od Temišvara preko Londona, Perua, Indije, do Havaja.

"Nije se znala uopšte njegova sudbina, mislilo se da je 1856. nestao u Peruu umro, a ispostavilo se da je on nastavio aktivnost 30 godina po mnogim zemljama sveta, na mnogim kontinentima, svuda je portretisao visoku elitu", rekao je akademik Miodrag Marković.

Pristupne besede, po tradiciji biće objavljene u Zborniku SANU.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво