Читај ми!

Bolje u porodici nego u instituciji, hranitelji u Srbiji sve češće se odlučuju da usvoje decu 

O mališanima koji iz nekog razloga ostanu bez roditelja i doma u Srbiji najčešće brinu hranitelji. Stručnjaci kažu da im je bolje u porodici nego u instituciji. Na taj način zbrinuto je oko 5.000 mališana. Manje od polovine vrati se da živi sa biološkim roditeljima, ali zato se hranitelji sve češće odlučuju da usvoje decu o kojoj brinu.

Vesna i Srđan Simović iz Mrsaća kod Kraljeva primili su u svoj dom Ilonu, kada je imala svega tri meseca. Podizali su je kao svoje dete.

Odluku da je usvoje, doneli su kada je napunila tri godine i kada su im iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje najavili da bi je dali drugoj porodici. 

"Moj i osećaj moje porodice je kao da sam je rodila. Nije 'kao', nego da sam je rodila", kaže Vesna Simović, hraniteljica. 

Hranitelj Srđan Simović navodi da su zajednički, supruga, ćerka i sin, doneli odluku i podneli zahtev da je usvoje, što se i ostvarilo. "Na našu sreću i nadam se i njenu", kaže Simović. 

Fotografije sa krštenja u seoskoj crkvi, porodičnih proslava i okupljanja, pokazuju sa koliko ljubavi i ponosa je dete primljeno u novi dom.

Ilona sada ima 12 godina. Kaže da ima mnogo braće i sestara, jer su sa njom u kući još tri devojčice koje su na hraniteljstvu. 

"Moja mama se bavi hraniteljstvom. U svoju kuću je pustila mnogo dece na smeštaj. Svi se slažemo. Jednaki smo. Družimo se i svi smo porodica", kaže Ilona. 

Osim svoje, Vesna i Srđan su zbrinuli još osmoro dece. Udruženje hranitelja "Suncokret" iz Kraljeva dodelilo im je plaketu "Milunka Savić" za sve što su uradili za decu.

Njihov primer slede i druge porodice. 

"Već ove godine, imamo troje dece u postupku usvojenja upravo od njihovih hranitelja, što upućuje na zaključak da motivacija za brigu o deci nije samo instrumentalna", kaže Zorica Vidić iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje. 

U Kraljevu postoje 83 hraniteljske porodice koje brinu o stotridesetoro dece. Potrebe su veće, a i želje da što više mališana bude trajno zbrinuto.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво