Читај ми!

Roditelji malog Vukana iz Budimpešte poručuju – sreća je u našim rukama

Devetomesečni Vukan Stoiljković iz Vranja, koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa, stigao je s majkom Ivanom i ocem Milošem oko 10 časova u bolnicu "Betešda" u Budimpešti. Sada slede detaljni pregledi i analize.

Roditelji Vukana Stoiljkovića su se odmah po dolasku u bolnicu "Betešda" u Budimpešti sastali s lekarskim timom koji se specijalizovao za naskuplju gensku terapiju na svetu, lek  koji se zove "zolgensma" i doprema se iz Irske.

Tim lekara ih je uputio u sve dalje procedure koje će potajati narednih nekoliko dana.

Majka Ivana ističe da su sada, kada su došli dovde, dobro. Malo su umorni od puta, trajao je, kaže da je na granici bilo malo zadržavanja, ali svakako su došli.

"Vukan se zasad super drži, hvala dragom Bogu, dobro je. Čekamo da krenu pregledi, krenuće već od danas, pa ćemo onda videti kako će ići dalje", zadovoljna je majka.

Otac Miloš ističe da su imali dobro gostoprimstvo i da će Vukanu već danas početi da rade analize, pre primanja terapije.

Majka dodaje da će sve to potrajati desetak dana i da je to procedura pre primanja same genske terapije.

Kaže da su sad srećni kad su došli dovde i da je šansa da Vukan ima normalan život upravo ta "zolgensma".

"Presrećni smo, samo da je primi", raduje se Ivana.

Otac Miloš na sve to poručuje: "Sreća je u našim rukama!"

Šefica lekarskog tima, dr Borbala Mikoš, koja se u bolnici "Betešda" upravo bavi "zonglensom", genskom terpijom rekla je za RTS da će sve potrajati za desetak dana, do dve nedelje i da će onda proceniti kada bi Vukan mogao da primi "zolgensmu".

Inače, u toj bolnici je za protekle dve godine dvadesetak dece primilo "zoglensmu", od kojih je četvoro iz Srbije. Nade su da će Vukan uskoro biti peti i da će sve proći dobro.

Od pre dva meseca, od kada se saznalo da i devetomesečni Vukan Stoiljković boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i da je za njegovo lečenje potrebno 2,5 miliona evra, pomogli su mnogi humani ljudi. 

Zahvaljujući njima, Vukan je krenuo gotovo u poslednjem trenutku za Budimpeštu, kako bi primio najskuplji lek na svetu i pobedio spinalnu mišićnu atrofiju. 

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво