Читај ми!

Meteoalarm na vreme upaljen, strelci na položajima u odbrani useva

Meteoalarm koji je najavljivao pljuskove i grad na vreme je "upaljen", svi radarski centri pratili su oblake koji su se od jutros navlačili nad Srbijom. Protivgradna odbrana je do 19 časova ispalila 325 raketa. I dalje dejstvuju na području Valjeva, Fruške Gore, Užica, Sjenice, Bukulje, Crnog vrha i Niša.

Tokom popodneva u Požegi provala oblaka praćena sitnim gradom. Useve su od leda satima branili strelci koji su gađali gradonosne oblake iz pravca Valjeva i Bosne i Hercegovine.

Na položajima i strelci u Lučanima. Na odbrani useva i zasada su do 15. oktobra, dežuraće ih 32. Mesečno od države dobijaju 4.000 dinara, a od opštine još 8.000.

"Deseta godina kako radim. Danas je bilo jako. Pucali smo svi, pucao je Krstac, Donja, Gornja Kravarica, Vučkovica. Oko Viče je bilo malo grada, ali nije opasno, znamo po raketama", kaže Andrija Babić iz sela Bjeloševac.

Kako bi se štete od grada umanjile grad Kruševac subvencioniše osiguranje u poljoprivredi i nabavku protivgradnih mreža sa oko 25 miliona dinara. U budžetu imaju i dodatni novac za strelce.

Grad Kruševac dotira sa četiri miliona dinara programe i projekte sufinansiranja Udruženja protivgradnih strelaca Kruševac za njihovo poboljšanje materijalnih uslova i za poboljšanje uslova rada na protivgradnim stanicama, kaže Dušan Todorović, načenik Odeljenja za odbranu i vanredne situacije grada Kruševca.

Da bi odbrana od grada bila efikasnija od 1.250 protivgradnih stanica do sada je automatizovano 350. Obezbeđeno je i dovoljno raketa.

Zoran Babić, načelnik Sektora za odbranu od grada rekao je da su dočekali sezonu sa rekordnim brojem raketa u poslednjih 20 godina.

U ovom trenutku se, kako kažena stanicama u zavisnosti od stepena ugroženosti nalazi od 9 do 14 raketa po svakoj stanici.

"Pored toga imamo dovoljno magacinskih zaliha. Krenuli smo u automatizaciju pre sedam godina. Trenutno su potpuno opremljeni radarski centri Valjevo, Fruška Gora, do kraja sledeće godine biće i Bajša i Samoš, cela Vojvodina i biće urađen radarski centar Bukulja. Očekujem da u narednih pet godina stignemo do juga Srbije sa automatizacijom i na taj način ćemo dostići veći stepen efikasnosti rada", objasnio je Babić.

Od početka sezone do danas protivgradna odbrana je dejstvovala šest dana i potrošila 676 raketa. - Stoprocentna zaštita od leda nije moguća. Ističu, da je stepen efikasnosti u svetu od 50 do 70 posto.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво