Čitaj mi!

Počela proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima

Proslava velikog crkveno-istorijskog jubileja, stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije počela, u Sremskim Karlovcima. Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da Sremski Karlovci i svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji, najpre, su bili na večernjoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja.

Patrijarh je, zatim, otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.

U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve ,nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i materijalnom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

"Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa", rekao je patrijarh Porfirije.

Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni "što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu".

"Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama", rekao je episkop sremski Vasilije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo važan datum za SPC, za srpski narod i državu.

"Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države", rekao je Vučević.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda.

Proslava se nastavlja i sutra u Sremskim Karlovcima.