Читај ми!

Bliži se mala matura i upis u srednje škole, u petak prijemni za specijalizovane škole

U narednim danima je mnogo obaveza pred đacima. Bliži se mala matura i upis u srednje škole. U izboru škole i ono što može učenika usmeriti na pravu stranu, jeste neki afinitet, razgovor sa roditeljima, kao i profesionalna orijentacija koja se radi u u školama, kaže Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

Prolećni raspust je završen, bliži se kraj školske godine i mala matura. U narednim danima je mnogo obaveza pred đacima.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, rekao je za RTS da u petak, 13. maja, počinju prijemni ispiti za sve učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama.

"Sledeća dva vikenda su veoma bitna za učenike koji žele da upišu ove škole. Potrebno je da dobro urade prijemni, svaki uloženi rad daće neki rezultat što će biti izmereno bodovima i nekim znanjem kasnije", rekao je Blagojević.

Naveo je da je za 5.000 mesta prijavljeno skoro 7.000 učenika.

Prema njegovim rečima, u izboru srednje škole, učenika na pravu stranu mogu usmeriti afinitet, razgovor sa roditeljima i profesionalna orijentacija koja se radi u školama. 

"Veoma je važan razgovor sa porodicom gde se zajednički donose odluke", rekao je Blagojević.

Najveće interesovanje je, navodi Blagojević, za gimnazije i tu je najveće pritisak u Beogradu.

Najveći broj učenika konkuriše za bilingvalna odeljenja u Desetoj gimnaziji i Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sad, ističe Blagojević i dodaje da je tu na jedno mesto konkuriše petoro učenika.

Na konstataciju da sve više učenika uzima privatne časove, Blagojević kaže da su ti časovi i u jednom trenutku postali trend i kod roditelja i kod učenika.

"Imamo na RTS-u pripremnu nastavu, postoje zbirke zadatka prethodnih testova, imamo  iskustvo prethodnih generacija koliko je potrebno bodova, imamo ceo sistem koji funkcioniše i koji pruža dovoljnu dobru podršku za izbor i upis željene škole", kaže Blagojević.

"Ali, uvek imamo i ličnu motivaciju koja je presudna u ovakvim situacijama, gde učenik mora da vidi koliko mu je bodova potrebno za upis i da zna koji nivo znanja treba da dostigne", rekao je Blagojević.

Završni ispit za učenike osmog razreda održaće se od 27. do 29. juna.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво