Читај ми!

Obeležavanje Dana pobede u Srbiji

Dan pobede obeležava se u Srbiji polaganjem venaca i odavanjem počasti. Vazduhoplovi Vojske Srbije su od 11.30 do 13 časova izvršili prelete iznad više gradova.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, na Spomen-kompleks groblja oslobodilaca Beograda položeni su venci uz najviše vojne i državne počasti.

U ime Narodne skupštine Srbije, venac je položio predsednik parlamenta Ivica Dačić, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, u ime ministarstava na čijem je čelu  Darija Kisić, dok je u ime Grada Beograda to učinio Andreja Mladenović.

Vence su položili i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici ambasada Belorusije i Kazahstana, predstavnici Vojske Srbije i mnogobrojni građani.

Cveće su položili i na Spomenik večna vatra na kojem piše: "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno", kao i na Spomenik crvenoarmejcu u istom spomen-kompleksu.

"Danas slavimo pobedu, slobodu, hrabrost i junaštvo" 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanica predsednika Republike Darija Kisić je, povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, položila venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ministarka je u spomen-knjigu napisala: "Danas slavimo pobedu, slobodu, hrabrost i junaštvo".

"Danas se sećamo onih koji su svoje snove i svoju budućnost dali da bismo mi danas bili slobodni i da bismo živeli u miru. Večna slava našim slavnim precima, pobednicima i oslobodiocima! Živela Srbija", napisala je ministarka.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Aleksandru Leki Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu.  

"Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić su pripadnici one generacije koja nas je stavila na bolju stranu sveta. Svojim životom, svojom žrtvom, pokazali su da su Srbi narod slobodarski, narod koji ne pristaje na ucene velikih, narod koji je spreman da se bezuslovno bori za svoju slobodu. Neki drugi narodi čiji preci ih nisu upisali na bolju stranu sada se ljute na svoje pretke, naši preci su izborili naše mesto na boljoj strani sveta, naši preci su nas stavili među pobednike i to mesto nećemo i ne možemo da izgubimo", rekao je Vulin.

"Slavna i herojska istorija" 

Povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je da Srbija danas obeležava ova dva važna datuma, koji simbolizuju našu slavnu, herojsku istoriju i budućnost koju želimo da gradimo za našu decu.

"U svetskoj istoriji ostalo je zabeleženo da je maleni srpski narod rekao odlučno 'ne' Hitleru i njegovim silama zla. Svoj izbor prave strane istorije, za nas jedine prihvatljive, platili smo skupo – životima naših deka, baka, roditelja i drugih bližnjih. U Drugom svetskom ratu bili smo jedan od najstradalnijih naroda na svetu, ali ni na tren nismo ustuknuli u borbi za ljudskost, u borbi za slobodu i mir. Za vrednosti koje prožimaju biće srpskog naroda", rekao je Stefanović.

Istakao je da smo dužni da ne zaboravimo žrtvu naših predaka, da ne dozvolimo da se zaboravi njihova nepokolebljivost u borbi za bolje sutra Srbije, ali i cele Evrope i sveta. 

"Beskrajno hvala našim precima, junacima, zbog kojih danas stojimo uspravnog čela, ponosni što smo kao narod uvek bili na ispravnoj strani istorije. Pravda, sloboda i ljubav prema otadžbini i danas su najuzvišeniji ideal Srbije i njenih građana. To je amanet koji su nam preci ostavili – da čuvamo skupo plaćenu slobodu koju su nam izborili.

Čuvajući uspomenu na njih, danas gradimo zemlju koja je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zemlju koja je posvećena izgradnji i stvaranju bolje budućnosti. Srbiju koja svoje mesto vidi upravo u EU, čiji početak stvaranja danas obeležavamo, kao mestu koje predstavlja zajednicu naroda koja počiva na principima saradnje i solidarnosti, ujedinjenu u stvaranju napretka i boljih uslova života svih naroda", rekao je Stefanović.  

Nakon dve godine pauze, manifestacija Besmrtni puk, koja se u Srbiji se obeležava od 2016. godine, ponovo je održana u Beogradu. 

Polaganjem venaca u Spomen-parku Tri heroja i u Smederevu je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Vence na spomenik položile su delegacije Grada Smedereva, Gradski odbor SPS-a, Gradski odbor SUBNOR-a, Udruženje potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918 i Udruženje potomaka ratnika 1912-1918.

Slavko Matijaš, predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a na skupu je podsetio da se obeležava dan kada je pre 77 godina u ime poražene vojske fašističke Nemačke, u Berlinu 16 minuta posle ponoći, 9. maja 1945. godine feldmaršal Vilhem Hajtel, ispred sovjetskog maršala Georgi Žukova i britanskog generala Artur Tedera, potpisao bezuslovnu kapitulaciju, čime je zvanično završen Drugi svetski rat.

"U tom najvećem i najsurovijem ratu u istoriji čovečanstva učestvovala je 61 država na evropskom, azijskom i afričkom kontinentu, a nezvanična procena je da je život izgubilo oko 50 miliona ljudi, a da je ranjeno 35", rekao je Matijaš. 

Kapitulacijom nacističke Nemačke, 9. maja 1945. godine, okončan je Drugi svetski rat u Evropi, i taj datum se obeležava kao Dan pobede.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво