Читај ми!

Proton Mail – servis sa kojeg stižu dojave o bombama, ili kako zloupotrebiti pravo na privatnost

Lažne dojave o bombama u avionima "Er Srbije", tržnim centrima, školama i beogradskom zoo-vrtu sve češće uznemiruju domaću javnost. Zajedničko svim pretnjama je da su poslate preko servisa "Proton Mail". Srđan Spasojević, IT stručnjak, objašnjava da je "Proton Mail" korisnički servis kao i svaki drugi, ali da ga izdvaja činjenica da su poruke šifrovane i da niko ne može da im priđe, osim onoga ko ih šalje i primaoca.

Gotovo je nemoguće utvrditi odakle dolaze pretnje mejlovima poslatim preko servisa "Proton Mail". Ova kompanija je bazirana u Švajcarskoj i odgovara njenim zakonima koji su veoma strogi kad je reč o zaštiti podataka.

"Trenutno u svetu postoji velika borba za očuvanje privatnosti korisnika, a Proton Mail je servis koji je želeo da stane na put curenju informacija i njihovoj zloupotrebi. To je i razlog što su se brojne privatne i državne firme širom sveta, ali i važne institucije, odlučile da svoju poslovnu komunikaciju obavljaju preko tog servisa. Istovremeno, dugačak je spisak zloupotreba po kojima je Proton Mail postao prepoznatljiv, a pre svega po slanju dojava o lažnim bombama širom sveta. U većini slučajeva je bilo veoma teško prinuditi ih da predaju podatke državama koje su bile mete", kaže je IT stručnjak Srđan Spasojević.

Ističe da "Proton Mail" nije prekršio nijedan zakon, već je krivično delo počinio neko od korisnika.

"Mi smo poslednjih dana imali dosta problema jer se svaka dojava ozbiljno proverava. Morali smo da vraćamo avione sa leta, da angažujemo protivterorističke jedinice u slučajevima kada su stigli mejlovi na adrese tržnih centara, škola, pa i zoo-vrta, a sve to košta. Da ne govorim o panici koja se izaziva kod ljudi. Uvek postoji mogućnost zloupotrebe privatnosti koju toliko želimo, ali je teško ostvarujemo i uvek je tanka linija između dobra i zla", kaže Spasojević.

Svaki građanin ima "šta da krije" 

Na pitanje šta je osnova preventive od sajber napada i kako se zaštititi, Spasojević objašnjava da države i kompanije moraju konstantno da ulažu novac u opremu i ljude koji će se boriti protiv visokotehnološkog kriminala.

Konstatuje da je za njima u celom svetu velika potražnja, a što se Srbije tiče, tvrdi da smo godinama prepoznatljivi po izuzetnim stručnjacima i njihovom znanju i kvalifikacijama u oblasti bezbednosti.

Istovremeno, Spasojević upozorava da svaki građanin mora da shvati koliko je važno da čuva svoje podatke i da ne živi u ubeđenju da "nema šta da krije".

Srbija u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na prikupljanju informacija u vezi sa ovim krivičnim delom i očekuje pomoć od međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog dela.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво