Читај ми!

Sećanje na herojski podvig pilota Milenka Pavlovića

Pre 23 godine, braneći nebo nad Valjevom, u borbi protiv 16 aviona NATO-a herojski je izgubio život pilot Milenko Pavlović. Svake godine 4. maja u Valjevu i Bujačiću, Milenku Pavloviću služi se pomen i odaje pošta.

U "migu-29" sa neispravnim radarom Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, borio se protiv eksadrile NATO-a. Braneći Valjevo, "Krušik" i svoje mlađe kolege dao je život. Sećanje na herojski podvig ne bledi.

"Sudbina je htela da tog 4. maja 1999. godine Milenko na poslednji zadatak krene put rodnog kraja, svoje Podgorine. Bio je to njegov poslednji let, svesna žrtva koja nije bila uzaludna. Njegovo stradanje, pogibija komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljih pilota Vojske Jugoslavije, označilo je poslednji borbeni let pilota naše lovačke avijacije do kraja NATO agresije", kaže general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Posle preleta aviona sa aerodroma iz Batajnice, koji nosi ime Milenka Pavlovića, svakog 4. maja u 12 sati i 4 minuta kod spomenika u Valjevu služi se pomen. Poštu odaju članovi porodice i svih važnih državnih i lokalnih institucija.

"On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i junačkim pričama i pesmama o žrtvovanima naših slavnih predaka. Milenko Pavlović je dokazao da heroji žive i u ovo savremeno doba kada se svima čini da nestaju neke tradicionalne vrednosti", kaže Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva.

Delovi pogođene letelice kojom pilotira Milenko Pavlović pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

"Bio sam komandir čete u selu Dupljaju, neporedno, sve se vidi. I taj događaj sam gledao kao danas da je bio, kad je on pokušavao taj svoj 'manevar'", kaže Dragan Popović, direktor Turističke organizacije Osečina.

"Želimo da se zahvalimo Gradu Valjevu i Opštini Osečina što 23. put zaredom ne zaboravljaju podvig našeg oca, jednog od dva komandanta lovačkog puka na celom svetu koji je poginuo na letačkom zadatku, a mi kao porodica ćemo ostati ponosni do kraja života na njega", kaže Nemanja Pavlović, sin Milenka Pavlovića.

Milenko Pavlović za života je bio nosilac brojnih odlikovanja. Posthumno su mu dodeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i oreden Svetog vladike Nikolaja.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво