Читај ми!

U čemu se razlikuju epidemija hepatitisa u Zagrebu i misteriozno oboljenje jetre kod dece

Akutni hepatitis širi se među najmlađom populacijom u najmanje dvanaest zemalja. Najveći broj slučajeva zabeležen je u Velikoj Britaniji. Istovremeno, 57 srednjoškolaca u Zagrebu obolelo je za poslednja dva meseca od hepatitisa tipa A. Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava za RTS u čemu je razlika između ova dva oboljenja, ali i kako ih prepoznati.

Doktor Saša Milićević ističe da su oboljenje jetre koje se pojavilo kod dece u više zemalja i pojava hepatitisa kod srednjoškolaca u Zagrebu različite bolesti.

"Različiti su uzročnici. Ovo u Zagrebu što se dešava to je infektivna žutica koja je nama odavno poznata, mnogi u detinjstvu su imali tu zaraznu žuticu koja uglavnom prođe sama, izaziva je taj virus hepatitisa A, nekada može da se iskomplikuje", kaže Milićević.

Ukazuje da se tu radi o zapaljenju tkiva jetre, tj. plemenitog materijala jetre.

"Uglavnom dobro prođe uz terapiju, nekada i bez terapije, nekad se čak i ne primeti, jer simptomi izostanu", dodaje doktor.

Ističe da se u Zagrebu otkrilo jer je masovno i dogodilo se u centru gde su đaci jeli na istom mestu.

"Tako najčešće i nastaje, obično bude neka hidrična infekcija putem vode ili putem hrane na taj način što neka osoba koja ima hepatitis A, a tu taj kuvar nije znao da ima, i onda je svojim kontaminiranim rukama to preneo na hranu", objašnjava doktor.

Šta izaziva oboljenje jetre kod dece

Kada je reč o oboljenju koje se javilo kod dece u nekoliko zemalja, doktor Milićević kaže da još nemamo podatke da je registrovano kod nas.

"To je adenovirus, koji postoji odavno ovde kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperaturu, bol u grlu, dijareju", dodaje on.

Ističe da se to odjednom promenilo i da se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru, kao i da se ne zna da li je u pitanju mutacija.

"Izaziva upalu i to dosta teškog oblika, jer vidimo da je bilo malih pacijenata kod kojih je rađena transplantacija, a bio je i smrtni slučaj", ističe Milićević.

Govoreći o tome zašto taj virus napada samo decu, doktor kaže da je verovatno zbog toga što imaju malo slabiji imunitet i otpornost prema adenovirusu.

"Ali je neobično kako odjednom ovaj virus izaziva upalu jetre, a kod pacijenata nisu identifikovani uzročnici A, B, C, D, E – oni virusi koji izazivaju klasične upale jetre koje smo do sada poznavali", navodi doktor.

Objasnio je i da upala jetre ne mora uvek da bude virusna, već da može da bude i toksična – izazvana alkoholom, drogom, različitim sredstvima koja se udišu.

"Ovde je u pitanju očigledno jedna infektivna bolest koja je u tom smislu nova što daje težu kliničku sliku i izazivač do sada nije bio tipičan za upalu jetre, već za prehlade, dijareje", navodi Milićević.

Ističe da se baš zbog toga i naziva misterioznom bolešću.

Alarm za roditelje – koji su simptomi 

Na pitanje šta je alarm za roditelje i kada treba da dete odvedu kod lekara, doktor Milićević kaže da se ovo oboljenje prepoznaje pre svega po žutilu beonjača.

"Beonjače budu žute i koža bude žuto prebojena kod bilo koje vrste žutice. S tim što je kod ovog novog oblika nešto više izraženo. Pored toga, može da bude povišena temperatura, dete može da bude malaksalo, neraspoloženo i takođe nešto što je karakteristično – mokraća bude tamnija, kao pivo, a stolica da bude svetlija", navodi doktor.

Pored toga, kako kaže, dete slabije jede i spava.

Kada je reč o žutilu kože, doktor kaže da ima dece koja puno jedu šargarepu ili mandarine, pa im od toga budu žuti dlanovi. "Onda se roditelji uplaše pa kažu – vidi, žuti mu dlanovi, ali to je pigment koji se taloži. Beonjače moraju da budu žute", naglašava.

Na pitanje da li se mogu dovesti u vezu kovid i deca koja su obolela od ove bolesti, doktor Milićević navodi da za sada ne može da se pronađe neka veza.

"Bilo je čak i nekih teorija da to vakcina izaziva, međutim, kod dece je vakcinacija ionako bila ograničena, a na kraju krajeva veliki broj ovih malih pacijenata niti je preležao kovid niti je primio vakcinu", navodi Milićević.

Ističe da ta teorija o povezanosti ne može da se odbaci dok se ne nađe prava važeća teorija kako je do oboljenja došlo, ali da za sada nema veze sa kovidom.

Pranje ruku najbolja preventiva 

Žutica je bolest prljavih ruku, a doktor kaže da je najbolja preventiva upravo pranje ruku.

"I hepatitis A i ovaj adenovirus prenose se prljavim rukama, najčešće tako. Deca često stavljaju ruke u usta, diraju igračke, stalno im je nešto u ustima i najčešće to bude razlog", navodi doktor.

Ističe da neke stvari zaboravljamo, a to je da neko kada prljavim rukama otvori česmu, opere ih i zatvori, opet će deo tih klica vratiti na ruke.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво