Читај ми!

Da li će subvencije podstaći ratare da osiguraju useve

Ukoliko se utvrdi da je poljoprivredna proizvodnja mogla biti osigurana, država nije u obavezi da pruža pomoć u slučaju elementarnih nepogoda. Podsticaje za osiguranje daje Ministarstvo poljoprivrede, a pojedine lokalne samouprave finansiraju deo troškova polise osiguranja ili ulažu u protivgradnu zaštitu. Grad Kikinda je za obe mere odredio ukupno 5,5 miliona dinara.

Od elementarnih nepogoda, suša i grad su proteklih godina najčešće pogađali ratare na severu Banata, navodi Jožef Jerman, poljoprivrednik iz Nove Crnje. I pored toga, on se dvoumi da li će ove godine osigurati useve, koje je i do sada na taj način štitio selektivno.

"Osiguravali smo žita, ali ništa drugo do sada. Sejemo žito i suncokret i kukuruz, tri sorte sejemo svake godine. Oko sto hektara", kaže Jožef Jerman, poljoprivrednik iz Nove Crnje.

Broj gazdinstava koja osiguravaju useve još ne prelazi 15 odsto i pored toga što Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše polisu sa 40 odsto, a pojedine lokalne samouprave poput Kikinde dodatno ulažu iz svog budžeta za ove namene.

"Poljoprivrednik ako zahteva od ministarstva subvencionisanje troškova od 40 odsto koliko ministarstvo finansira, na to može da očekuje i podršku Grada od 30 posto. Znači, Grad pokriva do 30 posto polise osiguranja do 35.000 dinara", kaže Dalibor Oličkov sa Odseka za poljoprivredu Grada Kikinde.

Osiguranje je isključivo odluka poljoprivrednika, a državna mera je protivgradna zaštita. Na 1.250 protivgradnih stanica u Srbiji obezbeđeno je po 12 raketa. Od 14 protivgradnih stanica u Kikindi na četiri su angažovani novi strelci.

Milena Vekić će narednih šest meseci dežurati u protivgradnoj stanici na putu od Banatskog Velikog Sela ka Nakovu.

"U okviru obuke mi smo imali simulacije, simulativna ispaljivanja raketa i to je za mene bio veliki izazov. I tokom obuke sam mnogo toga saznala, mnogo toga spoznala sa čim se mi suočavamo i na šta sve utičemo", kaže Milana Vekić, protivgradni strelac.

Iz osiguravajućih kuća upozoravaju da sve ranije u godini pada grad. Najviše gradonosnih dana je u julu – od 12 do 18, ukupno tokom jedne sezone beleži se od 43 do 63 dana sa gradom u nekom delu Srbije.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво