Читај ми!

U KBC "Dr Dragiša Mišović" do 35 operacija dnevno, ko ima prioritet

Epidemijska situacija u našoj zemlji je stabilna i svi kliničko-bolnički centri u Beogradu rade redovno, u zelenoj zoni. Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović", profesor dr Vladimir Đukić ističe da imaju mnogo posla, do 35 operacija dnevno. Posebno naglašava da je najvažnije što u tom kliničkom centru nema liste čekanja za maligne bolesti. Đukić navodi da im je prioritet u narednom periodu izgradnja neurološke klinike.

Vladimir Đukić ističe za RTS da u KBC "Dr Dragiša Mišović" dnevno imaju, od kada su se nešto više od mesec dana vratili u zelenu zonu, od 25 do 35 operacija u zavisnosti od hitne službe.

Dodaje da ima mnogo endoskopskih kolnoskopija, gastroskopija, interventne kardiologije sa stentovima. Ginekologija, urologija, sve, ističe, funkcioniše dobro posle kovida.

Taj klinički centar je pet puta bio u crvenoj zoni i sada je tu veliki broj pacijenata s postkovidom.

"U novoj respiratornoj jedinici, formiranoj upravo za vreme kovida, ima dosta pacijenata starijeg životnog doba, uglavnom s hroničnim plućnim bolestima. Mislim da je to nešto što ćemo u sledećih par godina imati kao patologiju plus srčana oboljenja koja su povezana s kovidom, raznorazna zapaljenja srčane maramice, mišića tromboembolijskih komplikacija", ukazuje Đukić.

Maligniteti su apsolutni prioritet, nema liste čekanja 

Što se tiče hirurgije i operativnih grana, Đukić posebno ističe da nemaju liste čekanja za maligne bolesti i da je to najvažnije.

"Svi pacijenti sa visokosuspektnim karcinomom štitaste žlezde i nadbubrega, takođe i pacijenti kojima je potvrđen malignitet dolaze odmah na operacioni sto, kao i oni kojima je potvrđen malignitet u digestivnom sistemu", precizirao je doktor.

Naglašava da je KBC posle KC najveća hirurgija u Srbiji. Imaju šest operacionih sala i 40 hirurga. Povećali su kapacitete za intenzivnu negu za 15 kreveta.

"Mi želimo da napravimo napredne endoskopske procedure i zato će dva naša lekara otići u Italiju. Radićemo mukozne resekcije na želucu, manje operacije koje ne zahtevaju otvoren operativni pristup. Radićemo i hibridne operacije, idemo korak dalje, radimo stentove. Prvi na Balkanu je doktor Panić uradio spajanje ciste pankreasa i želuca specijalnim stentovima.  Mislim da ćemo se ojačati i kadrovski sa specijalistima interventne radiologije", objasnio je Đukić.

Prioriteti u narednom periodu

Navodi da klinički centar ima 1.300 zaposlenih i da su u prethodnom periodu primili 80 lekara.

Posebno je važno istaći i rekordan broj porođaja – 4.000, najviše posle "Narodnog fronta". Zato i planiraju nadogradnju porodilišta.

Naglašava da će s predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o izgradnji Klinike za neurologiju, koja je razorena u NATO bombardovanju pre 23 godine. 

"To nam je prioritet, da se izgradi nova neurologija KBC 'Dr Dragiša Mišović'", zaključio je prof. dr Đukić.   

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво