Читај ми!

Gde možete da proverite da li vam je upisan sav radni staž

Tokom radnog veka, retko ko proverava da li poslodavac redovno uplaćuje doprinose i osiguranje. Ako se tek pred odlazak u penziju uoči da postoji neki vremenski period bez uplata, to može da bude kasno, a nije isključeno ni nerviranje i obilazak šaltera. Nemanja Milenković, savetnik direktora Centralnog registra za Radio Beograd 1 savetuje da se u tom registru obaveznog socijalnog osiguranja povremeno proveri stanje, da bi onda i moglo da se blagovremeno interveniše kod poslodavca i nadležnih institucija.

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja u Srbiji postoji od 2013. godine i omogućava poslodavcima da prijave i odjave radnika podnose elektronskim putem odnosno bez odlaska na šalter.

Nemanja Milenković, objasnio je za jutarnji program Radio Beograda 1, da registar povezuje institucije u sistemu socijalnog osiguranja, kao što su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Nacionalna služba za zapošljavanje i Poreska uprava.

"Povezanost tih institucija preko Centralnog registra ogleda se pre svega u razmeni podataka o ličnosti obveznika odnosno osiguranika. Zahvaljujući ovom registru svi mi mnogo brže možemo da dođemo do važnih informacija, kao na primer koliko nam je staža zvanično upisano, da li je negde nešto propušteno i slično", istakao je Milenković.

Značaj kontrole podataka 

Jedan deo portala namenjen je firmama i poslodavcima, a drugi samo fizičkim licima. Tu na jednom mestu svako može da proveri podatke potrebne za obavezno socijalno osiguranje.

Kontrolom tih podataka, poslodavci bi trebalo da se navedu da redovno izvršavaju svoje obaveze.

Milenković ukazuje da i dalje postoje nesavesni poslodavci koji ne plaćaju poreze i doprinose, ali je kontrola od strane samog zaposlenog vrlo uprošćena.

Dodaje da, svaki zaposleni može da vidi za svaki mesec da li su obračunati i uplaćeni doprinosi i može blagovremeno da interveniše kod poslodavca i nadležnih institucija kako bi ostvario svoja prava.

"Pre nego što je uveden Centralni registar, postojao je obrazac M4 preko kojeg se
registrovao staž i osiguranje, ali se on predavao do aprila naredne kalendarske godine. Tako se pravio jaz od godinu dana, pa je zaposleni morao da čeka narednu godinu kako bi saznao da li su mu za prethodnu uplaćeni doprinosi i osiguranje", navodi Milenković.

Kako pristupiti Centralnom registru

Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja može se pristupiti na dva načina.

Jedan je pomoću korisničkog imena i lozinke, koji se dobijaju na šalteru PIO fonda. Sa tim podacima, sa ličnog računara u svakom trenutku može da se proveri da li je sav staž upisan.

Drugi način je pristup kavalifikovanim elektronskim sertifikatom. Potrebna je lična karta sa čipom i dozvola od MUP-a da se ona koristi kao sertifikat.

"Što se tiče bezbednosti ličnih podataka, vodimo izuzetno računa, nivo zaštite je najveći mogući. Sve ide preko mreže državnih organa. Ti podaci mogu se dostaviti i drugim državnim institucijama u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka", naglašava Milenković.

Što se tiče ispravki grešaka, ukazuje da Centralni registar ne ispravlja pogrešno unete podatke. Navodi da grešku treba da ispravi institucija u čijoj nadležnosti je podatak koji je pogrešno unet.

Iako postoji skoro deset godina, malo je onih koji su čuli za Centralni registar ili su ga koristili.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво