Читај ми!

Dokle se stiglo u istrazi u tri nova slučaja nestalih beba

Roditelji koji sumnjaju da su im bebe otete po rođenju nezadovoljni su radom javnih tužilaštava i traže odgovor - dokle se stiglo u istrazi u tri nova slučaja nestalih beba. Krivične prijave podnete su protiv porodica iz Beograda i Sremske Mitrovice. Udruženja podsećaju da su podatke i dokaze predali tužilaštvu pre dve godine.

Jedan od tri nova slučaja vodi se pred Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici.

"Mi smo podneli prijavu protiv tačno određene majke koja to nije, a koja je upisana u matičnu knjigu rođenih da jeste. Evo do danas, posle dve godine od podnete prijave, ne znamo da li je ta majka pozvana da da izjavu. Mi ovde imamo problem sa postupanjem nadležnih javnih tužilaštva koji su dužni da po ovim prijavama postupaju i daju nama odgovore šta su uradili", kaže Milena Janković iz Udruženja nestalih beba Beograda.

Tvrde i da se postupci opstruišu i da i sudije, kada se obrate institucijama, uglavnom dobiju odgovor da nema dokumentacije.

"Istragom smo saznali da se određena dokumentacija nalazi u prostorijama BIA, da je mikrofilmovana dokumentacija Višegradske i sudije sada pokušavaju da dođu do tih istorija bolesti", rekla je Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

"Došli smo u posed saznanja da je ogromna dokumentacija uništavana od 2007. do danas uz podršku Arhiva Srbije i uz podršku predstavnika određenih institucija, jedni su druge pokrivali", kaže Radiša Pavlović iz Udruženja "Za istinu i pravdu o nestalim bebama".

Predstavnici udruženja roditelja, inače, članovi Komisije za prikupljanje dokaza o nestalim bebama, negoduju i zbog nedolaženja na sastanke predstavnika lokalnih samouprava i Ministarstva zdravlja. Posebno su ogorčeni zbog zloupotrebe njihove muke u političke svrhe.  

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи