Читај ми!

Od njive do požara – selo Grušić nije više poznato samo po jagodama već i po vatrogascima

Pocersko selo Grušić, do sada je bilo prepoznatljivo po najvećim zasadima jagoda, a od ovog proleća i kao prvo selo u šabačkom kraju sa dobrovoljnim vatrogascima. Od njive do požara, mladi domaćini složni su u brizi za bezbednost i prosperitet sela.

Na njivu uvek ide sa dva radna odela, jednim za jagode, drugim za požar. Na rod sa više od hektara radiće i sačekaće do maja, a na poziv za pomoć Dejan nikada ne zna kada će stići.

"Ovde su najčešći požari strništa, dešavaju se i šumski požari, vatrogasnoj jedinici iz Šapca je potrebno dvadesetak minuta da izađu na teren a mi smo tu za pet minuta spremni, pravo sa njive", kaže Dejan Tešić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grušić.

Iz voćnjaka sa susedne Grušićke padine stiže odmah i komšija.

"Ako smo na njivi sve napuštamo, krećemo na intervenciju. Do sad smo gasili kofama, traktorskim cisternama, sad imamo svu opremu", kaže Predrag Bekić iz Grušića.

Inicijativa mladih domaćina odmah je prihvaćena, pravila službe savladana, i u zajedničkim snagama uređenom seoskom domu, zajednička im je sada i vatrogasna prepoznatljivost.

"Nas dvadeset pripadnika završilo je obuku, dobili smo zvanične uniforme od Sektora za vanredne situacije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo nam je jedan vid da pokažemo u svom selu da može nešto da se održi i jednostavno da svojim građanima možemo da pomognemo u bilo kakvim neprilikama", naglašava Branislav Lazarević, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grušić.

Najmlađi je tek punoletan, najstariji ima 53 godine, gotovo svi su poljoprivrednici. Volje ima a neće žaliti truda da na doniranom kamionu uskoro zasija i ime društva.

"Ovde ima dosta mladih koji su ostali na selu i koji žele da rade ovde i da poboljšavaju uslove. Svaka im čast", kaže Milan Simić iz Grušića.

"Ovo mi je bila životna želja, glavni cilj je da pomognemo nekom i da nekom spasemo život i njihovu imovinu, još uvek idem u školu, priključio sam se čim sam napunio 18 godina da bih pomogao nekom", rekao je Mladen Tešić iz Grušića.

"Kad sam čuo da se osniva dobrovoljno društvo hteo sam da dam svoj doprinos, volim uniformu od malih nogu. Mislim da je ovo jako lep i human posao", kaže Nenad Krejaković iz Šapca.

Smatra da je za vatrogasca najbitnije da bude brz i da pazi na sebe.

Iako bi želeli više posla na njivi nego u uniformi, paziće i na Grušić i okolna pocerska sela. Petnaestak mladića,  kažu, već se interesuje za novu grupu. Prvi su seoski dobrovoljni vatrogasci, ako zatreba biće ujedno i prva jedinica Civilne zaštite.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије