Читај ми!

Raspolaganje džeparcem – jedna od najvažnijih životnih lekcija

Kako razviti svest o raspolaganju novcem kod dece – pitanje je koje muči mnoge roditelje. Stručnjaci savetuju da bi roditelji trebalo da raspodele u skladu sa kućnim budžetom i uzrastom deteta, kao i da novac treba davati redovno i pratiti kako ga dete troši.

Izreka kaže "Ko hoće da štedi neka rano počne''. Jedan od zadataka roditelja je da decu nauče kako da koriste novac - što nije uvek lako.

Kako ga ne bi odjednom potrošili, iznos džeparca, savetuju stručnjaci, roditelji bi trebalo da raspodele u skladu sa kućnim budžetom, i uzrastom deteta. Novac treba davati redovno i pratiti kako ga dete troši.

"Greške su kada preteraju, kada daju previše, ili kada apsolutno smatraju da džeparac nema smisla i da u stvari izlaze u susret potrebama svoje dece, pa nekad i njihovim kapricima - i u stvari ne vaspitavaju odnos prema novcu", rekla je Nevena Čalovska Hercog, psiholog.

A pravilan odnos prema novcu - deca grade i na primeru roditelja.

Stručnjaci kažu da je za osamostaljivanje i sticanje samopouzdanja važno da deca na vreme počnu da shvataju da novac mora da se zaradi. Tu šansu im ne treba, kažu, uskraćivati.

"Radeći neke poslove koji su primereni njihovom uzrastu, mogu da zarade taj prvi novac i to je jedna važna lekcija u njihovom životu jer posle toga ništa neće biti isto. Čak i novac koji dobijaju od roditelja - izgradiće odnos prema trošenju na jedan pravilniji način", navela je Radmila Urošević, sociolog.

Često se dogodi, da se zbog visine džeparca deca među sobom upoređuju, sledeći korak je pritisak na roditelje da pružaju više nego što mogu. Stručnjaci kažu da deci ne smemo stvarati iluziju da će im prvenstveno novac doneti bolji položaj u društvu.

"Uvek u našoj okolini ima ljudi koji imaju više i manje novca i nekako je važno napraviti tu skaliranu priču koji poslovi i kako donosi više novca i napraviti gradaciju i učiniti da novac bude sredstvo, a ne ultimativni motiv", dodala je Nevena Čalovska Hercog.

Pravilan odnos prema novcu jedna je od važnijih životnih lekcija. Što ranije dete razvije svest o vrednostima, pa i o novcu, to će brže razumeti kako se do novca dolazi i kako se on troši, a to će mu kasnije olakšati životne izazove.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво