Читај ми!

U Kruševcu otkriven spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću, heroju bitke za Orahovac

Povodom obeležavanja 23 godine od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Kruševcu otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću, komandantu posebnih jedinica srpske policije u Prizrenu i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine.

Veljko Radenović je posthumno, na Sretenje, odlikovan Ordenom za zasluge za odbranu i bezbednost Srbije prvog stepena.

Time je ispravljena nepravda prema junaku najzaslužnijem za spasavanje desetine civila od OVK terorista, koji je pre deset godina sahranjen bez državnih počasti.

Inicijativa da se spomenik heroju podigne na vidikovcu Bagdala, na stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih, potekla je od Aleksandra Vučića koji je sa sinom potpukovnika, Vukašinom, otkrio spomenik. 

"Ovo je spomenik jednom od velikih junaka, ljudi koji su čuvali našu zemlju, čuvali naša ognjišta, čuvali našu decu i onda kada je to bilo najteže i što pokazujemo da umemo da ne zaboravljamo, da ne zaboravljamo najbolje među nama", istakao je predsednik Srbije.

Autor spomenika je akademski vajar Tomo Komatina. Uz figuru "Đenerala" u prepoznatljivoj uniformi stoji vuk kao simbol neustrašivosti i otpora.

Vučić je u kasarni "Rasina" položio venac na spomenik poginulim vojnicima u ratu 1999. godine.

Povodom obeležavanja 23. godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju i drugi zvaničnici su položili vence.

U NATO bombardovanju na radnom mestu ubijeno je 16 radnika Radio-televizije Srbije. Cveće i venci su položeni i na spomenik "Zašto" u Tašmajdanskom parku. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво