Čitaj mi!

Deset lažnih dojava o bombi na letu za Moskvu, TOK pokrenuo predistražni postupak zbog terorizma

Za samo dve nedelje čak 10 puta je stigla dojava da je u avionu "Er Srbije", na letu Beograd–Moskva, podmetnuta bomba. Najnovija je stigla jutros. Ispostavilo se da su sve bile lažne. Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog krivičnog dela terorizam.

Svaka dojava je prava dok se ne dokaže da je lažna. Čim stigne, bilo da je avion u letu ili na zemlji, aktivira se plan za vanredne situacije.

Potpukovnik policije Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, objašnjava da su ekipe dužne da što brže stignu aerodrom, ali da postoji razlika u postupanju u zavisnosti od toga da li je avion poleteo ili još uvek na pisti.

"Ako je avion već poleteo u zadatom pravcu, treba da sleti i dođe na određenu udaljenost da bismo mi prišli kao ekipa. U drugom slučaju, kad je već u vazdušnoj luci, isto se samo pomera na bezbednu udaljenost i počinjemo da radimo kontradiverzioni pregled. Kontradiverzioni pregled se završava kad se pregleda kompletan prostor aviona, unutar, spolja, putnici, lični prtljag i bagaž", navodi Caran.

Svako dojava je trošak 

Prema evropskim pravilima koja važe i u Srbiji, avion mora da se prizemlji kad dojava stigne. U uobičajenim okolnostima bude ih nekoliko godišnje.

Njihova učestalost u poslednje dve nedelje je vid opstrukcije i pritiska, ocenjuju stručnjaci. I koštaju – i avio-kompaniju i državu.

"Mi znamo da je Srbija jedina evropska zemlja koja je ostavila svoje nebo otvorenim za odvijanje vazdušnog saobraćaja prema Ruskoj Federaciji i to je donekle trn u oku, kako konkurenciji, tako i čitavom aparatu EU, koji na raličite načine i pod pritiskom pokušava da natera, rekao bih, državni vrh da svoje akcije prilagodi onome što oni preduzimaju u ovom trenutku", naglašava Milan Kuč, ekspert za bezbednost u oblasti avijacije.

TOK pokrenuo predistražni postupak 

Povodom brojnih lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u avionima koji poleću sa Aerodroma "Nikola Tesla, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak protiv nepoznatih izvršilaca u pravcu krivičnog dela terorizam.

"U navedenom postupku, koji je u toku, Tužilaštvo za organizovani kriminal, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u kontinuitetu preduzima zakonom predviđene mere i radnje u cilju otkrivanja lica koja poslednjih dana šalju lažne dojave", rekli su za RTS u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, član 391, za krično delo terorizam može biti izrečena kazna od šest meseci zatvora, pa i doživotna, zavisno od težine izvršenog krivičnog dela.