Читај ми!

Protest u Štrpcu zbog nedavnih hapšenja

Žitelji Štrpca mirno su protestovali nezadovoljni najnovijim i ranijim hapšenjem sugrađana i policijskog pretresa kuća i sedišta opštinskog Privremenog organa u toj sredini.

Okupljeni ispred sedišta lokalne samouprave nosili su transparente "Evropo zašto ćutiš?", "Naše vam institucuje ne damo", "Štrpce vam ne damo", "Ne okrećite glavu", "Vučiću čuvaj Srbe".

Pripadnici specijalne policije po nalogu tužilaštva, uhapsili su pre dva dana dve osobe i blokirali sedište Privremenog organa opštine Štrpce.

Policija je akciju izvela u sklopu akcije "Brezovica", zbog sumnji da su bivši oštinski zvaničnici, njihovi saradnici, nekoliko investitora i službenika vlade u Prištini počinili krivična dela zloupotrebe službenih ovlašćenja, primanje i davanje mita.

U akciji je do sada uhapšeno 19 osoba, a među njima i Bratislav Nikolič, bivši predsednik opštine Štrpce.

Zbog dosadašnjih akcija i hapšenja, akteualno rukovodstvo skupštine opštine u Štrpcu, predstavnici javnih institucija u toj sredini, saopštili su da najoštrije osuđuju upad specijalnih policijskih snaga u porodične kuće i instituciju Privremenog organa Opštine Štrpce pod navodnim izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala.

Ističu da je poslednja i ranije akcije vide kao politički proces koji za cilj ima kako gašenje srpskih insititucija tako i svaku institucionalnu i političku vezu sa državom Srbijom sa krajnjim i trajnim ciljem progona preostalog srpskog stanovništva u opštini Štrpce.

"Zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću na svoj pomoći i podršci. Razumemo sve okolnosti i pristiske kroz koje i naši zvaničnici u Beogradu prolaze i čvrsto smo uvereni da uvek i u svakoj prilici možemo da računamo na podršku naše države Srbije koja će učiniti sve da zaštiti naše legitimne interese. Poručujemo da ćemo se zajedničkim snagama boriti za pravdu, opstanak i život na ovim prostorima", ističe se u deklaraciji.

Od predstavnika međunarodne zajednice zahtevaju da u svom kapacitetu prisustva na prostoru Kosova i Metohije hitno reaguju i stanu na put institucionalnoj represiji nad institucijama i Srbima u opštini Štrpce.

Ocenjuju da u akcijama prepoznaju jasnu nameru vlasti u Prištini da sprovode institucionalno nasilje nad Srbima u Štrpcu i da im stoga poručuju da ih neće pokolebati i da će se boriti na demokratski način protiv svog nasilja koje se vrši nad njihovim sugrađanima.

"Naše pravo na život i opstanak na ovim prostorima branićemo našim jedinstvom i upornošću, te da upadi policije i datumi akcija nisu slučajno odabrani", ističe se u deklaraciji.

Poručuju i Srbima koji učestvuju u ovom političkom i institucionalnom nasilju protiv svojih sugrađana i institucija da se dozovu pameti i prestanu da zbog svojih ličnih kratkoročnih interesa čine dugoročnu štetu srpskom narodu u Štrpcu!

"Istorija će im svakako suditi za svako njihovo nedelo i laž uperenu protiv svojih sunarodnika", podvlači se u deklaraciji političkih predstavnika Srba, direktora i rukovodioca institucija u opštini Štrpce.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво