Читај ми!

Patrijarh Porfije primio austrijskog kancelara Nehamera

Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Karla Nehamera, saveznog kancelara Austrije. Patrijarh Porfirije istakao je značaj očuvanja i unapređenja dobrih odnosa srpskog i austrijskog naroda.

U prijateljskom i srdačnom razgovoru patrijarh je sa zadovoljstvom govorio o veoma dobrim uslovima u kojima deluje Srpska pravoslavna crkva u Austriji i na tome zahvalio kancelaru Nehameru, saopšteno je iz SPC.

Kroz činjenicu da u Austriji živi i radi više stotina hiljada pravoslavnih Srba, patrijarh Porfirije istakao je značaj očuvanja i unapređenja dobrih odnosa srpskog i austrijskog naroda, čemu će važan impuls dati i susreti kancelara Nehamera sa srpskim zvaničnicima.

Sagovornici su razmenili mišljenja o krizi na evropskom kontinentu, a posebno je iskazana velika zabrinutost zbog rata u Ukrajini.

"Saglasno je rečeno da je neophodno da se što pre okonča sukob, a prvojerarh Srpske pravoslavne crkve se založio za održavanje stalnog dijaloga kao najboljeg načina za rešavanje svih sukoba i nesporazuma. Kancelar Nehamer je naglasio značaj uloge verskih lidera u prevazilaženju sukoba", navodi se u saopštenju. 

Kancelar Nehamer je, na početku sastanka, izrazio zadovoljstvo što je upoznao patrijarha SPC i zahvalio mu što je izdvojio vreme za susret sa njim.

"To je čast za mene", rekao je Nehamer i preneo da je tokom dana imao dobre razgovore sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Dodao je da je za Evropu "šok" što se na njenom tlu ponovo ratuje, i da je sada izazov za sve kako izaći iz ove krize i uspostaviti mir.

Patrijarh i Nehamer razgovarali su u zgradi Patrijaršije, a gosta iz Austrije dočekao je vikarni episkop Sava, šef kabineta patrijarha srpskog.

Austrijski kancelar se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a nakon toga priređen je radni ručak.

Prethodo je u četiri oka razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, a održan je i plenarni sastanak delegacija Vlade Srbije i Savezne vlade Austrije.

Nehamer iz Beograda odlazi u posetu Sarajevu.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара