Читај ми!

Obeležena godišnjica martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Srbi na Kosovu i Metohiji su povodom martovskog pogroma parastosom u srednjovekovnoj crkvi u manastiru Gračanici odali poštu stradalima.

Parastos je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom, a prisustvovali su mu predstavnici porodica nastradalih Srba, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, ministar u vladi u Prištini Goran Rakić, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, kao i drugi predstavnici Srpske liste.

Nakon parastosa položene su bele ruže kod obeliska postavljenog u znak sećanja na nestale i kidnapovane na Kosovu i Metohiji.

Na stradanje i pogrom Srba ukazano je i na akademiji u Domu kulture u Gračanici.

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je da nas je martovski pogrom, koliko god da je bio težak udarac, još više obavezao da istrajemo i ostanemo svoji na svome, i ne prepustimo ono što je srpski narod vekovima stvarao drugima, koji su hrabri samo kada su pred njima nezaštićeni i nemoćni.

Podsetio je da Pravoslavna crkva nije čekala sa obnovom skoro četrdeset svetinja spaljenih u martovskom pogromu na KiM. Sve su obnovljene, uključujući i Bogosloviju u Prizrenu.

"Kroz istoriju crkva Hristova je najjača bila tamo gde je bilo najveće stradanje. Nisu li drevni hrišćani govorili da je mučenička krv seme za nove hrišćane. A sve te naše svetinje nisu samo građevine. Pre svega su mesta gde se liturgijski okupljamo, sjedinjujemo sa Bogom i svetim tajnama i pokazujemo da nam Kosovo i Metohiju niko ne može oteti iz našeg srca i pamćenja", rekao je vladika na akademiji.

Poručio je da "obnavljanjem naših svetinja i hrabreći naš verni narod da ostane na svojim ognjištima obnavljamo pre svega sebe i celo svoje biće, verom, ljubavlju i nadom i time čuvamo i slogu u našem narodu oko svega onoga oko čega među nama ne može i ne sme da bude nikakve razlike".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da 17. mart predstavlja "zločin bez kazne" i istovremeno "golgotu i vaskrsenje" Srba.

"Sedamnaesti mart je razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu na KiM, a koja ide mnogo dalje od maksimalističkih zahteva albanskih ekstremista, ide u pravcu potpunog etnički čistog prostora KiM, očišćenog od Srba, ali ne samo od Srba već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja ovde na prostoru KiM", rekao je Petković.

"Kao što je važno graditi sećanje na stradale, podjednako je važno da budemo okrenuti budućnosti i kažemo da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban, jer je sudbina odredila da zajedno živimo na ovim prostorima", kazao je Petković.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić rekla je da Srbi na KiM danas svojim prisustvom brane istinu o pogromu 17. marta.

"Pogrom je simbol srpskog stradanja, i simbol međunarodnog nečinjenja na KiM, koje sada prelazi u negiranje i pokušaj revizionizma istine. Zato imamo svetu obavezu i dužnost da tražimo pravdu, razvijajući kulturu sećanja. Tu borbu dugujemo našim stradalima a i našim potomcima", rekla je Šubarićeva na akademiji u Gračanici.

Parastosom stradalima, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod "Spomenika istine" i spomen-ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, godišnjica martovskog pogroma obeležena je i u Kosovskoj Mitrovici.

Cveće su položili predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević i drugi.

Povodom godišnjice martovskog pogroma, u Domu kulture u Gračanici i Gradskom muzeju u Mitrovici, otvorene su izložbe slika.

Manastir Dečani: Martovsko nasilje najgore posleratno

Manastir Visoki Dečani na Tviter nalogu ističe da je martovsko nasilje bilo najgore posleratno nasilje na Kosovu i Metohiji.

"Uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga, hiljade albanskih izgrednika na Kosovu uništilo je 35 srpskih pravoslavnih crkava, a 4.000 Srba je bilo prisiljeno da napusti svoje zapaljene domove", ističu u manastiru Visoki Dečani. 

Na objavljenom snimku prikazane su porušene srpske svetinje na Kosmetu, crkve i groblja.

 

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара