Читај ми!

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a za RTS: Prve “superpume“ sredinom jula

Sredinom jula u Srbiju stiže prvi od tri kupljena "Erbasova" helikoptera H-215 tzv. "superpuma" za potrebe MUP-a, kaže za RTS komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić. Tim i postojećim helikopterima ubuduće će upravljati piloti koji od ove godine imaju priliku da se školuju za policijske letelice. Konkurs za prijem je otvoren i traje do kraja meseca.

Posle skoro 40 godina ponovo je moguće školovati se za pilota MUP-a. Školovanje će trajati četiri godine. Kandidati će provesti taj period na Vojnoj akademiji zajedno sa svojim kolegama iz vojske. Neki od uslovi konkursa su da je kandidat državljanin Srbije, da je završio srednju školu i da ima manje od 21 godinu. Ove godine otvoreno je mesto za tri kadeta, a tokom studija ih očekuje i mesečna stipendija od 50.000 dinara.

Šta ih očekuje za četiri godine školovanja i šta ih čeka nakon završene Vojne akademije?

- Nakon Završetka vojne akademije oni će nastaviti proces usavršavanja jer ona osnovna razlika između pilota MO i MUP-a je posedovanje civilnih ovlašćenja i to je preduslov koji moraju imati da bi bili piloti HJ MUP-a.

Da li će se njihova obuka razlikovati od obuke vojnih kolega?

- Za vreme školovanja neće provoditi vreme u Helikopterskoj jedinici zato što je sporazumom koji je potpisan između MO i MUP-a predviđeno da se oformi zajednička klasa na Vojnoj akademiji, koja će pokriti realne potrebe oba ministarstva za pilotskim kadrom, tako da će tokom školovanja oni biti u sistemu MO i, bukvalno kao i njihove kolege koje se spremaju za poziv budućeg vojnog pilota, imati isti proces školovanja i istu vrstu letačke obuke i istu vrstu selekcije.

Najavljen je dolazak novih helikoptera u Helikoptersku jedinicu, šta će tačno stići i kada?

- Tako je. Ove godine očekujemo isporuku tri helikoptera H-215 tzv. "superpuma". Prvi helikopter očekujemo početkom ili sredinom jula. Vazduhoplovno tehničko osoblje Helikopterske jedinice je već bilo na obuci i završilo je obuku, sledeće nedelje odlazi prva grupa pilota na tehničku učionicu i letačku obuku.

Ni Helikoptersku jedinicu ne zaobilazi svetski trend nedostatka pilota?

- Sa dolaskom novih letelica, taj problem postaje veći. Sam taj broj koji je očekivan u jednom periodu u budućnosti neće biti dovoljan, ali napominjem da se po prvi put razmišljalo o problemu kadrova, o problemu pilotskog kadra, tako da je ovo dobar početak i dobar plan da se taj problem prevaziđe u narednih nekoliko godina. Struka je specifična tako da morate da razmišljate mnogo godina unapred inače ćemo imati veliki problem.

Direktno školovanje pilota za potrebe MUP-a biće značajno i za Vojsku, jer će se na taj način smanjiti broj preleta iz jednog sistema u drugi.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво