Читај ми!

Lekovite vode Gornje Trepče poznate čak do Emirata

Na svetskoj izložbi "Ekspo Dubai", uz autentične lepote i prirodna bogatstva naše zemlje, predstavljeni su i sadržaji srpskih banja. Među njima je i Atomska banja Gornja Trepča kod Čačka, koja je turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odavno poznata destinacija.

Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, jer su takvi termomineralni izvori prava retkost. Zovu ih izvorima zdravlja, na koje mnogi dolaze po vodu za piće. Specifičnih je karakteristika, pa se koristi i u terapijske svrhe, još od kako je 1890. godine napravljeno prvo banjsko kupatilo.

"Zbog toga i dolazim, zbog ove blagotvorne i blago radioaktivne vode sa cezijumom koja daje rezultat. Dolazim od 2015. godine, to meni čini sve dobro i moram da istaknem da su svi ovi tretmani izuzetni", kaže Ljiljana Burić, gošća iz Kotora.

Uz lekovitu vodu, savremene terapije i izuzetan prirodni ambijent gosti kažu da je boravak u banji u podnožju Vujna poseban doživljaj.

"Terapija, voda, usluga je na nivou. Ja sam išao po drugim banjama, bio sam u Niškoj banji, ni blizu što se tiče smeštaja i usluge i hrane i sve", kaže Đorđe Rašić, gost iz Belegiša.

"Ovde nam sve prija, od samog ulaza u hotel, do recepcije, lekara, sestara na terapijama. U restoranu čovek se nekako oseća kao kod kuće i zato ćemo verovatno i ubuduće dolaziti", navodi Zdenko Slavković iz Novog Sada.

I ne samo zbog terapija, atomsku banju posećuju turisti željni odmora i relaksacije. U poslednje vreme ima i gostiju koji dolaze zbog rehabilitacije posle preležanog kovida.

"Mnogi pacijenti koji su preležali kovid dolaze sada kod nas na oporavak, jer imaju brojne posledice te infekcije, izrazito i neurološke i reumatske tegobe i lepo se oporavljaju. Imamo one koji su imali i lakši i teži oblik, i u zavisnosti od toga odredimo kada mogu da dođu, kakav vid rehabilitacije mogu da koriste", kaže dr Lidija Bursać, direktorka Specijalne bolnice Atomska banja.

Zbog pandemije su u Gornju Trepču protekle dve godine najviše dolazili domaći i gosti iz okruženja, ali se uskoro očekuje povratak većeg broja stranaca. Već su od 2015. godine poznati na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa su se predstavili na svetskoj izložbi u Dubaiju.

"Oni kad dođu u našu zemlju, kad vide ovo zelenilo i ovu prirodu koja nas okružuje, oni se prosto oduševe, tako da je idealna bila prilika za ostvarivanje novih kontakata", kaže Nenad Mladenović, direktor marketinga "Atomska banja Gornja Trepča".

Prošle godine je, kaže, bilo osam porodica, neki su sada zakazani, a ove godine očekuju da ih bude više s obzirom na to da i kriza sa pandemijom koronavirusa polako jenjava.

I ove godine u Gornjoj Trepči očekuju dolazak gostiju sa dalekog istoka, iz Emirata, ali i iz Rusije koji su tradicionalno među najbrojnijim stranim posetiocima ove banje kod Čačka.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво