Читај ми!

Parastos za žrtve napada kod Podujeva, porodice podsećaju na zločin i traže pravdu

Ni 21 godinu posle bombaškog napada na autobus "Niš-ekspresa" kod Podujeva, u kojem je ubijeno dvanaestoro, a ranjeno četrdeset troje Srba, niko nije pravosnažno osuđen za taj napad. Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, osuđen je pa oslobođen. Porodice nastradalih podsećaju na zločin i traže pravdu.

Kfor i Unmik su unapred znali da "devetočlana teroristička ćelija" sprema napad na autobuse koji su prevozili Srbe, navodi su poverljivih dokumenata policije i istražioca Unmika u koje je portal RTS-a imao uvid.

Na brdu kod sela Livadice, u okolini Podujeva, 16. februara 2001. godine sedela su dva muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Bomba, načinjena od gotovo 100 kilograma eksploziva, bila je skrivena ispod magistralnog puta i aktivirana kada je naišao prvi u konvoju autobusa "Niš-ekspresa".

U njemu su bile sestre Mirjana i Jelena Dragović. Jelena je preživela napad, a Mirjani, tada 20-godišnjakinji, i drugim stradalima danas je služen parastos.

"Nama je ostala tuga i ostala bol, Bogu smo ostavili da deli pravdu, od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi", kaže Mirjana Dragović.

Srđan Popović, putnik autobusa, ističe da je ovaj dan opomena svim bezbednosnim strukturama i svim međunarodnim strukturama da moraju da pronađu počinioce.

Nedugo posle napada otkriveno je da DNK pronađen na nekoliko opušaka sa mesta sa kojeg je aktivirana bomba odgovara Fljorimu Ejupiju.

Osuđen je na 40 godina zatvora, ali su ga međunatrodne sudije oslobodile zbog navodnog nedostatka dokaza.

Fljorim Ejupi je na slobodi i živ. Rodbina stradalih i Srbi na Kosovu u nemoći da slučaj ponovo pokrenu i dođu do pravde ne dozvoljavaju da se zločin zaboravi.

"U svakom nedelu krivac je veoma dobro organizovan, temeljito isplanirao svoje aktivnosti i akcije i to čini svesno samo zarad zastrašivanja srpskog naroda, da odavde ode i bude prognan sa svojih vekovnih ognjišta", poručuje književnik Ratko Popović.

Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kaže da danas okupljeni u Lapljem Selu ne dozvoljavaju da ovaj veliki zločin padne u zaborav i da će i dalje da podsećaju da tražimo pravdu za žrtve.

Istraga, poručuju iz posleratnog pravosuđa na Kosovu, biće ponovo pokrenuta samo ukoliko budu pronađeni novi dokazi, kao da postojeći nisu dovoljni.

U napadu na autobus "Niš-ekspresa" život su izgubili Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Njegoš, Snežana i Danilo Cokić i Veljko Stakić. 

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво