Читај ми!

Obeležen Dan državnosti u Orašcu; Brnabić: Slavimo utemeljenje države kao slobodne i ustavne

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu. U tom mestu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Karađorđe. Premijerka Ana Brnabić poručila je da nas istorijske ličnosti i ovog dana pozivaju da pođemo njihovim putem – putem državotvornosti i napretka. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u Republici Srpskoj ovaj dan obeležavaju kao svoj. Sa Kule Beograd čestitka uz poruku "Živela Srbija".

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima koji je sa sveštenstvom služio vladika šumadijski Jovan.

Centralna svečanost je počela u 11 časova, a vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su premijerka Ana Brnabić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu "Bože pravde".

Premijerka Brnabić izjavila je da Srbija danas slavi godišnjicu obnove i utemeljenja države kao slobodne i ustavne.

"Istorijske ličnosti nas i ovog dana pozivaju da pođemo njihovim putem – putem državotvornosti i napretka, nudeći udeo u njihovoj slavi i svetle primere kako časno i dostojanstveno prevazilaziti prepreke koje se pred Srbijom nalaze", poručila je premijerka Brnabić.

"Cilj ovog puta bio je i ostao isti – Srbija suverena i nezavisna, evropska i moderna, ustavna i demokratska, prosperitetna i poštovana širom sveta", naglasila je Brnabićeva.

U Orašcu je podsetila da su na tom mestu 1804. godine predstavnici srpskog naroda doneli odluku o početku bune protiv dahija i izabrali Karađorđa za srpskog vožda.

Jedna mala država velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenom voljom, snagom i požrtvovanošću, rekla je predsednica Vlade. "Državotvorni duh više se nikada nije mogao ugasiti", poručila je premijerka.

Podsetila je da je na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu usvojen prvi srpski Ustav u istoriji moderne Srbije.

"Uzdigla se iz apsolutističkih u red državnih sistema u kojoj prava i obaveze građana nisu podložni hirovima pojedinaca, već pisanim pravilima. U to tamno doba dok je u ruskom turskom i austrijskom carstvu bilo zabranjeno pominjati reč Ustav, među odredbama tog pravog akta moglo se pročitati da svaki Srbin ima pravo da bira način življenja po svojoj volji", rekla je Brnabićeva. 

Milorad Dodik je rekao da u Republici Srpskoj ovaj dan obeležavaju kao svoj.

"Svoj, jer zagledani smo u Srbiju kao našu zemlju, našu maticu i gde god živeli Srbi naravno Srbiju doživljavaju na taj način. Srbija nam s pravom daje garancije i daje utočište, Srbija je tu da nas uteši i da nam pomogne, da nas ohrabri, da nam da podstrek i da nam pokaže da samo borba za interese naroda, srpskog naroda gde god se on nalazi, uvek ima opravdanje", istakao je Dodik.

Ukazao je na to da se danas obeležava važan istorijski događaj kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda 1804. godine, kao i donošenje Sretenjskog ustava.

"To su datumi slobode i izgradnje države koja je počela donošenjem Ustava", rekao je Dodik i dodao da su naši preci udarili temelje savremene civilizacije i liberalne Evrope.

"Mi danas stojimo zajedno obeležavajući te vrednosti. Samo se neznalice pitaju zašto je to praznik svakog Srbina", rekao je Dodik.

Istakao je da Srbi danas imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju koja je, kaže, garant mira i bezbednosti za svakog Srbina gde god on bio.

"Garant za nas u RS da ispunimo naš zavet, da zajednički možemo da upražnjavamo sve naše vrednosti, da očuvamo naš identitet i naše pravo na državu i slobodu", rekao je Dodik.

Proslavi Dana državnosti prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije – Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Nikola Selaković, Branko Ružić, Zorana Mihajlović, Darija Kisić Tepavčević, Gordana Čomić, Nenad Popović...

Svečano je bilo i u Kragujevcu gde je na današnji dan 1835. donet prvi srpski Ustav, poznat kao Sretenjski ustav. Ono što je započeo Karađorđe podizanjem ustanka dovršio je Knez Miloš donošenjem najvišeg pravnog akta države. U staroj skupštini Kragujevca održana je svečana akademija.

Nekada se za ovu državu ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima – novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture Tomislav Momirović na svečanosti povodom donošenja Sretenjskog ustava 1835. u Kragujevcu.

Ukazao je da bi Srbija danas imala sa čim da stane ispred Karađorđa i kneza Miloša i da baš sada ima pravo da kaže "da smo uradili mnogo toga dobroga i da nemamo čega da se sramimo kada bismo izašli pred njihov sud".

"Pokazali smo da nemamo čega da se stidimo. Znamo veoma dobro šta se događalo u našoj istoriji i nećemo da na nama i budućim pokolenjima stoji bilo kakav teret. Okrenuli smo se budućnosti i svim onim vrednostima koje su utemeljene i Prvim srpskim ustankom i Prvim srpskim ustavom – slobodi, nacionalnoj emancipaciji i izgradnji demokratskih institucija i nećemo odustati", poručio je Momirović. 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво