Čitaj mi!

Patrijarh sa crnogorskim političarima: Crkva se ne upliće u stranačka nadmetanja

Patrijarh sprski Porfirije razgovarao je u četvrtak i petak sa potpredsednikom crnogorske vlade Dritanom Abazovićem, određenim ministrima iz kabineta Zdravka Krivokapića, kao i predsednikom SNP-a i liderima DF-a.

U saopštenju Informativne službe SPC navodi se da su sastanak zatražili potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministarka prosvete, kulture, nauke i sporta dr Vesna Bratić, predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, vođe Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ministri poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i bivšim ministar pravde Vladimir Leposavić.

Ističe se da je prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori.

"Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da su se sagovornici Njegove Svetosti posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

"Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori", zaljučuje se u saopštenju SPC-a.